Fenntarthatóság

Digitális Ikertestvér: precíziós szimulációk a Föld éghajlatváltozásának és szélsőséges időjárási eseményeinek kezelésére

Devenyi Dalma | 2024.06.21. 06:05

A tudomány és technológia fejlődése hatalmas előrelépéseket tett lehetővé a Föld bolygó digitális szimulációjában. Ezek a szimulációk rendkívül pontos és részletes modelleket biztosítanak, amelyek több területen is kulcsfontosságúak.

 

Az Európai Bizottság által támogatott Destination Earth (DestinE) projekt célja, hogy mesterséges intelligenciával működő „digitális ikertestvér” segítségével virtuálisan szimulálja a természeti jelenségek és az emberi tevékenységek közötti kölcsönhatásokat – írja az Euronews.

A DestinE projekt keretében fejlesztett digitális szimuláció két fő modellből áll: az egyik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, a másik pedig az időjárás okozta szélsőségekre összpontosít. Ezek a modellek különböző forrásokból, például a Copernicus éghajlatfigyelő program adataiból merítenek, és céljuk, hogy segítse a politikai döntéshozókat és tudósokat a jövőbeli forgatókönyvek előrejelzésében és kezelésében.

„Az első Destination Earth (DestinE) elindítása igazi játékváltó az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ez azt jelenti, hogy megfigyelhetjük a környezeti kihívásokat, ami segíthet megjósolni a jövőbeli forgatókönyveket – ahogyan eddig még soha… A jövő ma már szó szerint a kezünkben van” – nyilatkozta a programról Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke.

A tudomány és technológia fejlődése hatalmas előrelépéseket tett lehetővé a Föld bolygó digitális szimulációjában. (Fotó: Canva)

 

A projekt hatásai és céljai

A DestinE projekt célja, hogy Európa hatékonyabban reagáljon a természeti katasztrófákra, alkalmazkodjon az éghajlatváltozáshoz, és felmérje az ilyen események lehetséges társadalmi-gazdasági és politikai hatásait. A szimuláció segítségével olyan hipotetikus forgatókönyveket lehet kidolgozni, mint például szélerőművek építése Európa-szerte, vagy azt, hogy az éghajlat változása miatt hol érdemes terményeket ültetni.

Peter Bauer, a Project Destination Earth társkezdeményezője egy konkrét példával világította meg a projekt jelentőségét: „Ha például Hollandiában egy két méter magas gátat tervezünk, akkor a digitális ikertestvéremben végigfuttathatom az adatokat, és ellenőrizhetem, hogy a gát minden valószínűség szerint 2050-ben is védelmet nyújt-e a várható szélsőséges eseményekkel szemben.”

 

Technológiai és környezeti kihívások

A DestinE szimuláció létrehozása komoly technológiai és környezeti kihívásokkal jár. A projekt rendkívül összetett modelljeinek futtatásához nagy teljesítményű szuperszámítógépekre van szükség.

Egy 2021-es tanulmány szerint egy ilyen szimuláció létrehozásához akár 20 000 grafikus processzorral rendelkező szuperszámítógép is szükséges lehet, amely mintegy 20 MW energiát fogyaszt.

A DestinE az európai nagy teljesítményű számítógépekre, köztük a finnországi Kajaaniban található LUMI szuperszámítógépre támaszkodik. Bár egyelőre nem világos, hogy a rendszer milyen energiaellátásból fog működni, a fejlesztés során kiemelten fontos a szén-dioxid-semleges energia használata. Finnország energiájának közel felét megújuló forrásokból nyeri, és Svédország után a második helyen áll az EU-ban.

 

A jövő kilátásai

A Destination Earth projekt 2027-re további digitális ikrek és szolgáltatások létrehozását tervezi. Az ezekből a szimulációkból származó adatokat kombinálják, hogy az évtized végére létrehozzák „a Föld teljes digitális ikertestvérét”. Ez a komplex rendszer lehetővé teszi majd a tudósok és politikai döntéshozók számára, hogy pontosabban előre jelezzék és kezeljék a globális éghajlatváltozás és szélsőséges időjárási események hatásait.

Az Európai Bizottság a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjával, az Európai Űrügynökséggel és az Európai Meteorológiai Műholdak Hasznosítási Szervezetével együttműködve nagy beruházásokat eszközöl a projektben. Az EU célja, hogy 2050-re az első klímasemleges kontinenssé váljon, és a DestinE projekt kulcsszerepet játszhat ebben az ambiciózus tervben.

A DestinE projekt révén az Európai Unió olyan eszközt kap a kezébe, amely lehetővé teszi a fenntarthatóbb fejlődést és támogatja a környezetvédelmi politikákat az elkövetkező években. A digitális ikertestvér segítségével a tudósok és döntéshozók jobban felkészülhetnek a jövőbeli éghajlati és időjárási kihívásokra, és hatékonyabban reagálhatnak a természet okozta katasztrófákra. A projekt sikeres megvalósítása alapvető változásokat hozhat a bolygó védelmében és az emberi életminőség javításában.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.