Mobilitás

Az autóipar elektromos átállása: izgalmak a beszállítóknál

Benedek Attila | 2024.06.22. 05:35

Évtizedekig jó üzlet volt az autóipari beszállítóként működni. A sikerhez „mindössze” az kellett, hogy az árakat lenn tartsák, és új termékeket mutassanak be. Az utóbbi években alapvető változások történtek, amely sok munkahely elvesztéséhez vezethet.

 

Elsőként nézzük az autóipar és a beszállítók helyzetét. Körülbelül az 1960-as évekig a dolgok úgy működtek, hogy az autógyárak, házon belül készítettek szinte mindent az autókhoz. Az eltérés mindössze az volt – főként az Egyesült Államokban –, hogy egy cégen belüli céget hoztak létre, külön márkanévvel (Pl. Mopar). Ennek köszönhetően, másoknak is adhattak el alkatrészeket, miközben kiszolgálták az anyacég igényeit.

 

A változás szele

Az 1960-as évektől a gyárak tulajdonosainak körében egyre több bank és befektetési társaság jelent meg. Innen kezdve a minél nagyobb profit elérése, azaz a költségek leszorítása vált a legfontosabbá. Ez a szemlélet a mérnökök döntéseit egyre jobban a háttérbe szorította, mert általában jött valaki a pénzügyi részlegből, aki elkezdte nézegetni a számokat. És a „drágának” gondolt megoldásokat szépen kihúzta a tervekből.

Ennek a hozzáállásnak köszönhetően a járművek tartóssága és megbízhatósága folyamatosan csúszott lefelé. S így érte el a mai színvonalat, ahol az autó már egyre kevésbé tekinthető tartós fogyasztásai cikknek.

Az élettartamot aprólékosan megtervezik, hogy a garanciaidő lejártáig ne legyen sok gond. A modellciklus közepén történő ráncfelvarráskor, a „túlságosan tartós” alkatrészeket kevésbe erősre, azaz olcsóbbra cserélik. Már nincs az a fajta „örök életet” biztosító tartósság, amit a nálunk leginkább zöldséges Merciként emlegetett, legendás W123-as produkált 1975 és 1986 között.

Európában megérkezett a politika által különösen erőltetett elektromos átállás, ami sokat egyszerűsít az autók gyártásán. (Fotó: Canva)

 

Megjelennek a beszállítók

Eközben megjelentek a kisebb-nagyobb beszállítók, akikhez kiszervezték a különféle alkatrészek gyártását. Ennek az előnye az autógyáraknál úgy csapódott le, hogy a megrendelés elvitelének a belebegtetésével jól lehetett nyomást gyakorolni a külsős cégre, ezért egyre olcsóbban gyártottak.

Ez odáig vezetett, hogy a gyártósorok egyre keletebbre költöztek, miközben a minőség lejjebb csúszott. Ettől a nyugati modelltől eltértek a japánok, akik jobban együttműködnek a beszállítóikkal, így a minőséget jobban tudják tartani.

Mára ez a beszállítói üzletág odáig „fajult”, hogy az alkatrészes cégek valódi óriásokká váltak, akik a legfrissebb fejlesztéseiket felajánlják különféle autógyártóknak. Miközben egymást vásárolják fel. Ez nagy vonalakban a jelenlegi helyzet és az ide vezető út.

 

Jön az elektromos átállás

Az évtizedekig változatlan helyzetet időnként megkavarták a gazdasági válságok, maximum ennyi plusz zavaró tényező jött közbe. Erre Európában megérkezett a politika által különösen erőltetett elektromos átállás, ami sokat egyszerűsít az autók gyártásán. Ugyanis a direkt elektromos autónak tervezett járművek fő részeit az akkumulátort tartalmazó padlólemez, az erre felszerelt futóművek, és a villanymotorok jelentik. Erre kerül rá a karosszéria. Példa az Audi friss szabadidő-autója, és a hasonló technikát használó új Porsche Macan.

Ez a felépítés jóval kevesebb alkatrészt és dolgozót igényel, mint a fosszilis hajtóanyagokat használó autók előállítása.

Közben a gyárak „ezerrel” dolgoznak a költségek csökkentésén, amiben a Tesla az egyik nagy játékos. Musk és csapata, nagyon közel járnak az „egyszer használatos” autóhoz, aminél a kisebb karosszéria sérülések, sok esetben gazdasági totálkárt jelentenek. Emiatt egyszerűbb az akkuval teli zöld autót a bontóba vinni, mint megjavítani.

Merre mozdulnak a beszállítók? (Fotó: ZF)

 

A jövő

A fentieknek köszönhetően az elbocsájtások borítékolhatók. Első körben ez nem feltétlenül a saját körben fog megtörténni, hanem az átszervezéseknek köszönhetően, elkezdenek elbúcsúzni a beszállítóktól. Ugyanis a felszabadult kollégákat – átképzést követően – például a villanymotorok gyártásában tudják foglalkoztatni.

Esetünkben a valóság nagy rendező. Ugyanis miközben gőzerővel megy a villamosítás erőltetése, az elektromos autók eladásai láthatóan csökkentek. S a hibridekre, a tölthető-hibridekre és hagyományos hajtású autókra a vásárlóknak nagyobb az igényük…

 

Új területek keresése

Az iparág változásai sok éve már jól előre láthatók, ennek köszönhetően a beszállítók elkezdték az új területeket keresni, amivel próbálnak jobban jövő állóvá válni. A bajor ZF a hajtás rendszerek és sebességváltók egyik legnagyobb gyártója. Már megérkeztek az elektromos hajtásokhoz az első termékeik, de a bővülésre a kerékpárok is lehetőséget jelentenek.

Elektromos kerékpárokhoz készítenek hajtást, akkut és vezérlést tartalmazó komplett csomagot, amit a gyártóknak könnyű beépíteniük.

A szuper széles termékkínálattal rendelkező Bosch az utasterek felé is fordult, hogy a jövő autóihoz komplett fülkéket kínáljon. A német Mahle a motoralkatrészek terén nagy név, miközben „ezerrel” dolgoznak a vezeték-nélküli, elektromos autótöltők fejlesztésén. Ez csak pár példa, hogy ki miben látja a jövőt. Sokan fordultak a hidrogén felé, amely a teherautós világ egyik működő megoldása lehet.

 

Új szereplők

Ha nem lenne elég a vázolt helyzet, és az egekbe szökő energiaárak, kezdenek megérkezni a területre a tech és elektronikai cégek, akik már régóta „fenik a fogukat” az autókra. Az LG kihasználja a kijelzők és az elektronika terén a tapasztalatát, ezt kombinálják egy teljes programrendszerrel, ami a meglévő autóelektronikákkal, vezetéssegédekkel (ADAS) jól együttműködik. Így teljes rendszert tudnak kínálni a gyáraknak.

A Sony a Hondával működik együtt, ahol együtt használják ki Sony érzékelők, játékok, képernyők és más téren felgyülemlett tengernyi tapasztalatát.

A Google az önvezetés terén gyűjtögeti a kilométereket, ami mellé jól jön az autók szórakoztató, navigációs és központi kijelzőjét működtető program értékesítése az olyan gyáraknak, mint Volvo.

 

Kiemelt kép forrása: Volkswagen

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.