Rezsi

Kiszámolhatjuk, érdemes-e igényelni az otthonfelújítási támogatást

NRGreport | 2024.06.24. 06:05

Az otthonfelújítási támogatás programja Magyarországon számos család számára nyújt július 1-jétől anyagi segítséget lakóhelyük korszerűsítésére. Azonban nem csak az anyagiak fontosak; a fenntarthatóság egyre inkább középpontba kerül.

 

A támogatás pontosan szabályozott kritériumok teljesítése mellett igényelhető. Emellett a magyar családok nagy részének jelentős előfinanszírozást és önrészt kell vállalnia a támogatás igénylésekor. Felmerülhet hát bennünk a kérdés, hogy megéri-e belevágni otthonunk korszerűsítésébe a támogatás igénybevételével.

 

Az Otthonfelújítási Program röviden

A magyar kormány otthonfelújítási támogatása jelentős pénzügyi segítséget nyújt a magyar családoknak otthonaik korszerűsítésére. Ez a támogatás akár 3 millió forinttal is hozzájárulhat olyan munkák költségeihez, mint a nyílászárók cseréje, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés vagy akár a napenergia hasznosítása. Az intézkedés célja, hogy javítsa a lakosság életkörülményeit és csökkentse az energiaköltségeket, ugyanakkor lehetőséget teremtsen arra is, hogy az otthonok fenntarthatóbbá váljanak.

Az otthonfelújítási támogatás programja Magyarországon számos család számára nyújt július 1-jétől anyagi segítséget lakóhelyük korszerűsítésére. (Fotó: Canva)

 

Dilemmák az igénylés körül

Hivatalosan július 1-jétől igényelhető az otthonfelújítási támogatás, így még van egy kis idő gondolkozni, hogy belevágjunk-e. Az állami program akár 3 millió forinttal járul hozzá a felújítási költségekhez, amely jelentősen csökkentheti a családok terheit. Emellett a korszerűsítések, mint a szigetelés vagy a nyílászárók cseréje, csökkentik a fűtési és hűtési költségeket, így hosszú távon a rezsiköltségek is mérséklődnek. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a felújított ingatlanok piaci értéke gyakran növekszik, ami hosszú távon előnyös lehet az ingatlan eladása vagy bérbeadása esetén is.

A másik oldalról gondot okozhat, hogy az igényléshez szükséges munkálatokat előre kell finanszírozni, és a támogatás csak utólagosan térül meg, ami jelentős kiadást eredményez. Emellett a felújítás során felmerülhetnek nem várt költségek, például szerkezeti problémák, amelyek további kiadásokhoz vezethetnek.

 

Megéri-e optimalizálni otthonunk energiafelhasználását?

Ha tanácstalanok lennénk abban a kérdésben, hogy belevágjunk-e az otthonunk korszerűsítésébe, néhány online elérhető program segíthet a kérdés megválaszolásában. Mielőtt belevágnánk az igénylési procedúrába, elengedhetetlen lépés, hogy felmérjük a lakás energiahatékonyságát előzetesen.

Erre nemcsak azért van szükség, hogy kiszámolhassuk a pénzügyi részét a projektnek, hanem azért is, mert a pályázat fő eredményfeltétele a 30 százalékos energia-megtakarítás elérése.

Erre több ingyenes megoldás is létezik. Az Energetikai Tanúsítvány Kalkulátor segít meghatározni az ingatlan energetikai besorolását és a potenciális megtakarítási lehetőségeket. Ha ennél pontosabb képet szeretnénk kapni, akkor a HeatMap lehet segítségünkre. A magyar fejlesztésű online kalkulátor kiszámolja az energiahatékonysági beruházások előnyeit és megtérülését is, a paraméterek pontos ismerete mellett.

 

Forrás: Creditline

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.