Fenntarthatóság

Nagy dobásra készül egy európai ország a megújuló energiaforrások piacán

K. Lili | 2024.06.24. 05:35

Az Iberdrola portugál energiavállalat engedélyt kapott az ország legnagyobb szélerőműparkjának megépítésére. A két szélerőmű Tâmega nevű vízerőmű-komplexumhoz kapcsolódva az ország történetének egyik legnagyobb energetikai projektjévé válik. Az Iberdrola állítása szerint számos intézkedést vezet be az új erőművek környezetének védelme érdekében.

 

Az Iberdrola nevű megújuló energiával foglalkozó portugál vállalat megkapta a kormány második és egyben utolsó környezetvédelmi engedélyét a Tâmega Eólico nevű projektjére – írja az Euronews. A két szélerőmű az Észak-Portugáliában található Tâmega nevű vízerőmű-komplexum része lesz, amellyel az ország történetének egyik legnagyobb energetikai projektjévé válik. A továbblépéshez a portugál Energiaügyi és Földtani Főigazgatóságtól kell termelési engedélyt kérnie a vállalatnak. A tervek szerint 2025 elején kezdik meg a munkálatokat.

Az új szélerőműpark kapacitása 274 MW lesz, amely 128 000 háztartás éves fogyasztását képes fedezni.

Az erőművek ugyanarra a hálózatra kapcsolódnak majd, mint a Tâmega már működő szivattyús-tározós vízerőmű-komplexuma, így maximalizálva a csatlakozási pont kapacitását. A két technológia így kiegészíti egymást a teljesítmény és a termelés maximalizálása érdekében.

Ha megvalósul, az energiavállalat új projektje lesz a legnagyobb hibrid tiszta energiát hasznosító rendszer Portugáliában.

A Tâmega komplexum vízerőműve a Daivões vízerőműből (a képen látható), az Alto Tâmega vízerőműből és a Gouvães szivattyús tárolóerőműből áll. (Kép: Iberdrola)

 

Az új szélerőművek a Tâmega komplexum által már használt az utakat és létesítményeket veszik igénybe, így minimalizálva a környezetkárosító hatásokat. Továbbá az Iberdrola a szélerőműpark területén ökoszisztémákat támogató intézkedéseket is foganatosít, például őshonos fajok telepítésével és erdőgazdálkodással. A környezetet gyümölcsfák ültetésével, tavak helyreállításával és denevérfészek telepítésével is védi. A vállalat ezen felül egy sor ökológiai rendszer-megfigyelési programot is bevezet az állatok – például a denevérek és a farkasok -, a növények és a természetes élőhelyek megfigyelésére.

A Tâmega vízerőmű-projektje az elmúlt 25 évben Európában megvalósult egyik legnagyobb vízerőmű-projekt.

Az eddigi vízerőmű-projekt három erőműből áll: az Alto Tâmega vízerőműből (beépített kapacitása 160 MW), a Gouvães szivattyús tárolóerőműből (880 MW) és a Daivões erőműből (118 MW), ez utóbbi kettő 2022 óta üzemel. A komplexum évente 1766 GWh energiát képes termelni, ami elegendő a szomszédos települések, valamint Braga és Guimarães városok – amely 440 000 háztartást jelent – energiaszükségletének kielégítésére. Emellett 40 millió kWh tárolókapacitással is rendelkezik, amely 11 millió ember 24 órás otthoni energiafogyasztásának felel meg.

A Tâmega jelenleg évente 1,2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátását előzi meg, és évente több mint 160 ezer tonna kőolaj behozatalát tudja megakadályozni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  K. Lili
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.