Trading

Az EU az LNG-t és a hajózást veszi célba a 14. Oroszország elleni szankciócsomagban

Devenyi Dalma | 2024.06.25. 09:17

Az Európai Unió országai hétfőn elfogadták a 14. Oroszországgal elleni szankciócsomagot a 2022-es ukrajnai invázió miatt. A csomag intézkedések egész sorát tartalmazza, és első alkalommal célozza Oroszország gázágazatát. A blokk 69 szervezetet és 47 magánszemélyt is felvett a szankciós listájára, így a szankciók száma meghaladja a 2200-at.

 

Az új tagok között van az orosz állami tulajdonú Sovcomflot hajózási vállalat és annak vezérigazgatója, valamint kínai, kazahsztáni, kirgizisztáni, törökországi és egyesült arab emírségekbeli vállalatok – írja a Reuters.

 

LNG

Az EU egy 9 hónapos átmeneti időszakot követően megtiltja az uniós kikötők használatát az orosz cseppfolyósított földgáz átrakodására.

Az EU emellett megtiltja, hogy az uniós gazdasági szereplők új beruházásokat hajtsanak végre, valamint árukat, technológiát és szolgáltatásokat nyújtsanak az építés alatt álló LNG-projektek – például az Arctic LNG 2 és a Murmanszk LNG – befejezéséhez.

 

Szállítás

Az EU kitiltja kikötőiből és zsilipjeiből azokat a hajókat, amelyek hozzájárultak Oroszország háborús erőfeszítéseihez. Ez magában foglalhatja az Oroszország számára jelentős bevételt hozó áruk, a védelmi és biztonsági ágazatban használt áruk vagy technológia szállítását, illetve a G7-ek olajár-korlátozási rendszerén kívüli üzemanyagok szállítását. Az EU eddig 27 hajót vont be ebbe a keretbe.

Az Európai Unió országai hétfőn elfogadták a 14. Oroszországgal elleni szankciócsomagot a 2022-es ukrajnai invázió miatt. (Fotó: Canva)

 

A jogsértések visszaszorítása

Az uniós gazdasági szereplőket akkor is felelősségre vonnák, ha a tulajdonukban lévő vagy általuk ellenőrzött nem uniós jogalanyok semmibe veszik a szankciókat. A harctéren használt vagy az orosz hadsereg számára kritikus fontosságú érzékeny áruk esetében a gazdasági szereplőknek átvilágítási rendszerekkel kellene rendelkezniük az Oroszországba irányuló export kockázatainak azonosítására és mérséklésére.

Ennek elmulasztása esetén az üzemeltető felelősségre vonható.

 

Politikai pártok, agytrösztök, média

Az EU megtiltja a politikai pártoknak, alapítványoknak, agytrösztöknek és médiaszolgáltatóknak, hogy közvetlenül vagy közvetve finanszírozást, adományokat vagy egyéb gazdasági előnyöket kapjanak Oroszországtól. Az EU a június 6-9-én tartott uniós parlamenti választások előtt felvette a szankciókkal sújtott médiumok listájára az Európa Hangját, a RIA Novosztyit, az Izvesztyiát és a Rosszijszkaja Gazetát.

 

Kemikáliák, egyéb anyagok

Az EU betiltja a hélium Oroszországból történő behozatalát, és további korlátozásokat vezet be az orosz ipar fellendítésére alkalmas áruk, köztük a mangánércek és a ritkaföldfémek, valamint a földmunkagépek és az elektromos berendezések exportjára.

A csomag intézkedések egész sorát tartalmazza, és első alkalommal célozza Oroszország gázágazatát. (Fotó: Canva)

 

Gyémánt

Az EU hat hónappal – 2025. március 1-jéig – elhalasztotta a nyers és csiszolt gyémántok blokkba történő behozatalára vonatkozó kötelező teljes nyomonkövethetőségi rendszer elindítását, mivel a 14. csomagjában módosította az orosz gyémántokra vonatkozó, a 12. csomagban már elfogadott behozatali tilalmat. A harmadik országokban feldolgozott orosz gyémántokat tartalmazó ékszerekre vonatkozó tilalmat is elhalasztották. Ezt a G7-ek keretében hozott intézkedéseknek megfelelően fogják újraértékelni.

Tisztázták, hogy a tilalom nem vonatkozik azokra a gyémántokra, amelyek a tilalom hatálybalépése előtt Oroszországon kívül voltak, vagy amelyeket harmadik országban csiszoltak.

 

Szállítás

A csomag szigorítja az orosz légi járatokra vonatkozó tilalmat, amely minden olyan légi járműre kiterjed, ahol egy orosz személy vagy szervezet határozza meg a leszállás helyét vagy idejét és helyét. Az üzemeltetőknek meg kell adniuk a hatóságoknak a repülőgép tulajdonosi adatait, és bizonyos esetekben az utasokat is. Szigorítják a közúti áruszállításra vonatkozó szabályokat is, hogy kizárják azokat a vállalatokat, amelyekben orosz személyek vagy cégek legalább 25%-os tulajdonrésszel rendelkeznek.

 

Fizetési rendszer

Az Oroszországon kívüli uniós bankok a jövőben nem használhatják a SWIFT globális fizetési rendszer oroszországi megfelelőjét. Az EU ezt az intézkedést arra is felhasználhatja, hogy megtiltja az orosz alternatív rendszerhez, az SPFS-hez csatlakozó, nem orosz harmadik országbeli bankoknak, hogy az uniós szereplőkkel üzletet kössenek.

 

A Paksi bővítés teljes és általános mentességet kapott

Sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

Ez azt jelenti, hogy ha európai vállalatok részt vesznek a paksi atomerőmű bővítésének beruházásában – számos ilyen van: németek, franciák, osztrákok – , akkor nem kell majd engedélyt kérniük még a saját tagállami hatóságaiktól sem. 

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.