Vállalatok

Fenntarthatóság a vállalatok szemszögéből: a mesterséges intelligencia lehet a kulcs

NRGreport | 2024.06.25. 05:35

A vállalati szférában égető kérdéssé vált a fenntartható működés. A fő kihívások egyértelműen már néhány éve a klímavészhelyzet, a biodiverzitás gyors hanyatlása vagy a társadalmi egyenlőtlenség drámai növekedése. Az üzleti szektornak kétséget kizárva kiemelt felelőssége van ezek megoldásában.

 

De mi lehet a kulcs a vállalatok kezében a célok eléréséhez? A válasz egyszerű: a mesterséges intelligencia.

Cikkünkben utánajártunk, hogyan segítheti a vállalati szférát a fenntartható működéshez a már jól ismert AI.

 

Súlyos károkkal kell megfizetni

Amennyiben a vállalatok nem lépnek fel hatékonyan a fenntarthatóság érdekében, 2050-re súlyos és mérhető következményekkel kell szembenéznünk. Hogy ez pontosan mit jelent számokban? Mutatjuk!

A globális átlaghőmérséklet várhatóan 2,7–3,0 °C-kal emelkedhet a század végére az iparosodás előtti szinthez képest. Az extrém időjárási jelenségek, mint a hőhullámok és árvizek, évente több száz milliárd dolláros károkat okozhatnak globális szinten.

Egyes elemzések szerint az éghajlatváltozás hatására 30 év múlva akár 250 millió ember válhat klímamenekültté. Az óceánok savasodása és melegedése következtében a korallzátonyok akár 90%-a elpusztulhat, ami az évente több mint 500 milliárd dollárt generáló halászati ipart veszélyezteti. És ez még nem minden.

Beszélhetnénk a vízhiányról, ami már 2030-ra is 700 millió embert érinthet, vagy a mezőgazdasági hozamok kétszámjegyű csökkenéséről, ami egyre növeli az élelmiszerárakat és csökkenti az élelmiszerbiztonságot.

Hogyan segítheti a vállalati szférát a fenntartható működéshez a már jól ismert AI? (Fotó: Canva)

 

Mi lehet a megoldás?

A mesterséges intelligencia hozzájárulhat a célok eléréséhez a fenntarthatóság területén többféle módon is, amelyre már ma is találunk példát. Lényeges kiemelni azonban, hogy az AI-alapú modellek sokoldalú technológiák, amelyek analitikai, előrejelzési, optimalizálási és automatizálási feladatokra is alkalmasak. Leginkább ezek a képességek alkalmazhatóak hatékonyan a fenntarthatóság területén.

Az optimalizálási algoritmusok révén egy-egy modell képes optimalizálni az erőforrás-felhasználást úgy, hogy annak valóban környezeti lábnyomot csökkentő hatása van

Emellett a rendszerek képesek előre jelezni és kezelni a fenntarthatósági kockázatokat, valamint támogatni a fenntarthatósági stratégiák hatékony végrehajtását. Ezen túlmenően, az MI segítségével a vállalatok fejlettebb adatfeldolgozási technológiákat alkalmazhatnak a fenntarthatósági teljesítmény mérésére és jelentésére.

A gyakorlatban tehát ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a mesterséges intelligencia irányítja a gyártó berendezéseket. A mesterséges intelligencia sokkal inkább elméleti, megoldási javaslatokat tesz a fenntarthatóság érdekében, amelyeket a vállalatnak kell a megfelelő módon a gyakorlatban tettekké alakítani.

 

Példák napjainkból

Egy AI alapú rendszer például madárhangok alapján képes megjósolni, hol történt erdőírtás vagy építkezés az elmúlt időszakban. A textiliparban is alkalmaznak AI-alapú modelleket, amelyek segítségével nagyvállalati szinten pontosabban válogathatják ki és hasznosíthatják újra a textíliákat, ezáltal növelve az újrahasznosítás hatékonyságát és csökkentve a hulladékot.

Néhány technológiai vállalat belső fejlesztései közé tartoznak például olyan rendszerek, amelyek előre jelezni képesek a vízhasználatot és rendszerbeli hibákat.

Ezek a megoldások jelenleg még csak néhány cégnél, belső használatra vannak fejlesztve, de már ezek is jelentősen hozzájárulnak a vízgazdálkodás és a hatékonyság javításához.

 

Forrás: FrontEndART

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.