Mobilitás

Őrült tempó: megdöntötték a sorozatgyártású elektromos autók végsebességének világrekordját

Devenyi Dalma | 2024.06.25. 06:05

Folytatódik a harc a legnagyobb végsebességért a sorozatgyártású elektromos autók között. A hamarosan megjelenő Aspark SP600 megdöntötte a Rimac Nevera által felállított korábbi rekordot. Az új hiperautó 438,7 km/h-s végsebességet ért el Papenburgban, ez 26,7 km/h-val gyorsabb, mint horvát riválisa.

 

A lenyűgöző teljesítményre a németországi Papenburg tesztpálya 1,8 kilométer hosszú egyenesében került sor. A volán mögött a profi versenyző és a Nürburgringi 24 órás verseny győztese, Marc Basseng ült, míg a sebességet egy Racelogic V-Box készülék rögzítette és ellenőrizte – írja a Carscoops. Az Aspark SP600-atsorozatgyártásra szánt prototípusaként írják le. A pontos modellt még nem fedték fel hivatalosan, de úgy néz ki, mintha az Aspark Owl továbbfejlesztése lenne, a nagyobb végsebesség érdekében finomított aerodinamikával.

Nem világos, hogy a vállalat végzett-e bármilyen fejlesztést az Owlban található, 1 984 lóerő teljesítményű négymotoros elektromos hajtásláncon. Egyelőre nem ismerjük az Aspark SP600 tervezett gyártási darabszámát és az árcéduláját sem.

A vállalat együttműködött a Bridgestone-nal, hogy a rekordkísérlethez a Potenza Race alapján kidolgozott, egyedi fejlesztésű gumiabroncsot készítsen. Állítólag több mint 420 km/h sebességet bír ki, és megfelel az Aspark járműsúly és menetdinamika alapján felállított különleges követelményeinek is.

A rekorddöntést a Manifattura Automobili Torino (M.A.T.) vezette, amely az Aspark elektromos hiperautóinak olaszországi fejlesztéséért és gyártásáért felelős. A japán céggel való együttműködés mellett az M.A.T. olyan egzotikus autók gyártásáról ismert, mint a New Stratos, a Glickenhaus SCG003 és az Apollo IE.

Masanori Yoshida, az Aspark vezérigazgatója elmondta: „A Owl Hypercar gyártásának megkezdése óta körülbelül 10 év telt el. A világ legjobban gyorsuló autójának megvalósítását tűztük ki célul, megkíséreltük, és mára elértük a csúcssebesség világrekordját”.

A közeljövőben az M.A.T. és az Aspark várhatóan további részleteket közöl az SP600-ról, beleértve a műszaki specifikációkat is. A sorozatgyártású változat valószínűleg elhagyja majd a rekordautó extrém fényezését, valamint a bagolyszemekre emlékeztető fényszórómatricákat.

 

Kiemelt kép forrása:

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.