Innováció

Úttörő megoldás: egy svájci startup buborékokkal számol le az örök vegyi anyagokkal

Devenyi Dalma | 2024.06.27. 06:05

Az úgynevezett örök vegyi anyagok, vagyis a per- és polifluorozott alkil anyagok (PFAS), az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kaptak, hiszen rendkívül károsak az egészségre és a környezetre. Ezek a vegyi anyagok már a Jeges-tengerben is kimutathatók, és az óceáni vízpermet révén a partjainkra is eljutnak. Eltávolításuk azonban rendkívül nehéz és költséges.

 

Egy svájci startup, az Oxyle, új megoldással rukkolt elő a PFAS-ek eltávolítására, amely reménysugár lehet a jövőre nézve – írja az Euronews.

 

Az Oxyle úttörő technológiája

Az Oxyle, egy svájci székhelyű vállalat, egyedülálló módszert fejlesztett ki a PFAS-szennyezett víz tisztítására. A vállalat társalapítója, Fajer Mushtaq szerint technológiájuk jelentősen csökkenti a költségeket, miközben hatékonyan távolítja el a szennyező anyagokat.

Sok palackozott vízben vannak PFAS-ek. A mi kezelésünk után még a palackozott ivóvíznél is alacsonyabbak az értékeink” – mondja Mushtaq.

Az Oxyle technológiája olyan nanorészecskéket alkalmaz, amelyek oxidálják és elpusztítják a PFAS-eket, ezzel lehetővé téve a biztonságos ártalmatlanítást. Mushtaq doktori munkája biztosította a technológia alapjait, ahol olyan nanorészecskéket fejlesztett ki, amelyek képesek oxidálni és lebontani a PFAS-eket. Mushtaq Delhiben nőtt fel, így kutatásait a város vízválsága inspirálta.

Az, hogy nem jutottam vízhez, amikor csak akartam, vagy hogy a nyári hónapokban ritkán jutottam hozzá, nyomot hagyott bennem. Gyermekkorom óta tudtam, hogy a víz nagyon fontos erőforrás, amelyet meg kell becsülni, és hogy mi történik, ha nem vigyázunk rá megfelelően” – nyilatkozta Fajer Mushtaq.
 

 

Miért olyan nehéz a PFAS-ek eltávolítása?

A PFAS-ek hőálló, víztaszító tulajdonságai vonzóvá teszik őket a strapabíró fogyasztói termékek (például tapadásmentes serpenyők, vízálló ruhák és foltálló szövetek) gyártásakor, ez azonban azt is jelenti, hogy nehéz őket megsemmisíteni.

Amikor kimossuk ezeket az örök vegyi anyagokat tartalmazó ruhákat, a szennyvízzel akaratlanul is a vízfolyásainkba juttatjuk őket.

A PFAS-ek egyes növényvédő szerekben és tűzoltóhabokban is jelen vannak. A PFAS-eknek az egészségünkre gyakorolt pontos hatásai még mindig nem tisztázottak, de a tanulmányok szerint az örök vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók bizonyos rákos megbetegedésekkel (beleértve a vesét és a prosztatát), az immunrendszer gyengülésével, hormonális változásokkal és magas vérnyomással. A környezetbe való kibocsátásuk endemikus, és mivel egyes PFAS-ek lebomlása több mint 1000 évig tart, ezért hatalmas mennyiségben halmozódtak fel.

„Nem véletlenül hívják őket örök vegyi anyagoknak. A helyzetet bonyolítja a PFAS-ek közötti eltérés. Több mint 10 000 különböző PFAS létezik. Fizikai-kémiai tulajdonságok egész sorát foglalják magukban, ez alatt azt értem, hogy különböző módon lehet őket potenciálisan eltávolítani” – mondja Karyn Georges, aki társszerzője volt a PFAS-megoldásokról szóló dokumentumnak.

 

Módszerek a PFAS-ek megsemmisítésére

A PFAS-ek helyreállítási módszerei három kategóriába sorolhatók: adszorpció, szeparáció és megsemmisítés. Az adszorpció és a szerparáció hatékonyan eltávolítják a PFAS-eket a szennyvízből, de nem semmisítik meg ezeket a káros vegyi anyagokat. Az adszorpció általában szemcsés aktív szenet (GAC) használ a PFAS-ek eltávolítására a szennyvízből.

Azonban a használt szén szennyezetté válik, és kezelni kell – a hulladéklerakóba helyezése pedig további szennyezést okoz, mert a PFAS-ek beszivárognak a talajba és a talajvízbe.

2021-ben az égetést jelölték meg a PFAS-ek végleges megsemmisítésének egyetlen módjaként. Ehhez általában 1000 °C feletti hőmérsékletre van szükség, ami rengeteg energiát fogyaszt. Néhány tanulmány azonban kétségbe vonja, hogy az égetés valóban teljesen megsemmisíti-e a PFAS-eket, vagy inkább lehetővé teszi, hogy ezek a részecskék kiszabaduljanak a levegőbe, ami légszennyezést okozhat. Emellett olyan üvegházhatású gázok is felszabadulhatnak, mint a tetrafluorometán és a hexafluoretán.

 

Az Oxyle forradalmi megközelítése

„Mi tisztán megsemmisítő technológiával dolgozunk. Oxidáljuk és redukáljuk ezeket a vegyi anyagokat” – mondja Mushtaq. Az Oxyle a PFAS-eket úgy távolítja el, hogy felbontja a molekulák közötti kötéseket. Ez a folyamat szétbontja a hosszú és rövid láncú szén-fluorid vegyületeket, amelyek biztonságosan ártalmatlaníthatók.

„Ha van egy szénhidrogén kötés, azt megbontjuk. Ha van egy szén-fluor kötés, azt is megbontjuk” – mondja Mushtaq. A kezelés végeztével csak CO2, vízmolekulák, néhány fluorid, szulfátok és ásványi anyagok maradnak hátra, amik alapvetően építőelemek.

Mushtaq szerint a módszer nem új a kémiai iparban, és már több vállalat is alkalmazza. Az Oxyle azonban abban különbözik a többi módszertől, hogy milyen energiát használ fel a reakció elősegítésére. Míg más módszerek elektromos áramot vezetnek át elektródákon vagy UV-fényt alkalmaznak a szennyvízben (mindkettő költséges és energiaigényes eljárás), az Oxyle mechanikai energiát alkalmaz, például buborékok vagy vízáramlás által keltett rezgések formájában.

Az Oxyle már célba vett több PFAS-gyártó vállalatot: „Többnyire ipari szereplőkről van szó. Akik vagy gyártják ezeket a vegyi anyagokat, és kezelniük kell a szennyvizet, vagy pedig beszennyezték a környező létesítményeket, és helyreállítást kell végezniük” – mondja Mushtaq.

Az Oxyle tavaly befejezett egy kísérleti projektet a svájci CIMO vegyipari vállalattal, amikor PFAS-ekkel szennyezett talajvizet kezelt. Mushtaq szerint az Oxyle hat hónapon keresztül minden nap eltávolította a szennyező vegyületek 99 százalékát.

 

A PFAS eltávolításának kilátásai

Bár az Oxyle technológiája ígéretes, a PFAS-ek szennyezése és folyamatos kibocsátása miatt még mindig hatalmas kihívásokkal kell szembenézni. Ezek a vegyi anyagok hosszú távon és széles körben szennyezik környezetünket, és a meglévő szennyeződések eltávolítása hosszú folyamatot igényel. A szennyezés forrásnál történő megállításának kell prioritást élveznie. A PFAS-ekkel kapcsolatos helyreállítási munka hosszú távon válik igazán szükségessé, és Mushtaq, az Oxyle képviselője hangsúlyozza, hogy minél előbb sikerül betiltani ezeket az anyagokat, annál kevesebb lesz a környezeti helyreállítási munka.

Az EU már javasolta 10 000 PFAS betiltását 2026-tól.

Az Oxyle innovatív megközelítése és elkötelezettsége reményt ad arra, hogy a jövőben hatékonyabban tudjuk kezelni és eltávolítani a PFAS vegyi anyagokat a környezetből, csökkentve ezzel a szennyezés hosszú távú hatásait.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.