Innováció

Az energiatárolás jövője: szélturbina-lapátokból óriási akkumulátorok

Devenyi Dalma | 2024.06.28. 05:35

A Sinonus nevű svéd startup úttörő megoldást kínál az energiatárolás terén, amely alapjaiban változtathatja meg a megújuló energia hasznosítását. A cég fejlesztése egy nap akkumulátorokká alakíthatná a szélturbinák hatalmas lapátjait.

 

Jelenleg a világ egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy tisztább módszerekkel fedezze energiaigényét, például szél- és napenergiával. Ezen megújuló energiaforrások mellett azonban elengedhetetlenek a hatékony energiatárolási megoldások is, hogy a felesleges energiát el lehessen raktározni olyan időszakokra, amikor nem süt a nap vagy nem fúj a szél.

A legtöbb megoldás ezen a területen napjainkban lítium-ion akkumulátorokon alapul, amelyek a jelenleg leghatékonyabb technológiát képviselik. Azonban az Interesting Engineering beszámolói szerint léteznek alternatív, lítiummentes megközelítések is, amelyek természetes anyagokat, például homokot és vizet használnak az energiatárolásra. A Sinonus technológiája viszont még ennél is újabb, mivel szénszálakat használna energiatárolásra, méghozzá ingyen.

Így hát nemcsak a turbinalapátok, hanem bármi, ami szénszál felhasználásával készül, energiatárolóvá alakítható az innovatív technológiának köszönhetően.

A szénszál egy rendkívül erős, ugyanakkor könnyű anyag, amelyet számos modern szerkezet építésénél alkalmaznak. A NASA például ezt az anyagot használta a Marsra küldött Ingenuity helikopter lapátjainak elkészítéséhez. Bár az anyag széles körben ismert, a kutatók korábban nem használták fel elektrokémiai tulajdonságait az energia tárolására. A technológiai áttörést a Chalmers Műszaki Egyetem kutatói érték el többéves kutatás során, most pedig szélesebb körben is elérhetővé válik.

 

Egyéb felhasználási módok

A technológia további alkalmazási lehetőségeinek demonstrálására a Sinonus megkezdte a kis teljesítményű termékek akkumulátorainak helyettesítését szénszálas töltéssel. Bár jelenleg nem érik el a lítium-ion akkumulátorok energiatárolási kapacitását, az anyag alacsony súlya miatt mégis előnyösek. A lítium-ion akkumulátorok gyakran túl nagy súlyt adnak a készülékekhez, ami különösen problémás az elektromos járművek esetében, ahol a nehéz akkumulátorok miatt a járművek legalább 50 százalékkal nehezebbek, mint hagyományos, fosszilis üzemanyaggal működő társaik.

A kutatások szerint az elektromos járművek akkumulátorainak súlycsökkentése akár 70 százalékkal is növelheti a járművek hatótávolságát.

Sőt, a technológia potenciálisan a repülőgépek elektromos hajtására is alkalmazható lenne. A Sinonus tervei között az is szerepel, hogy a szénszálakat elektromos járművek gyártásához is felhasználják, ahol energiatárolóként is funkcionálnának. A technológia további előnye, hogy alacsonyabb energiasűrűsége miatt biztonságosabb és nem tartalmaz illékony összetevőket.

A Sinonus vezérigazgatója, Mark Zetterström szerint a technológia nagy lehetőségeket rejt az épületek energiatároló rendszereinek fejlesztésében is. Az épületek nagyméretű akkumulátorrendszerekkel való felhasználásának lehetősége is felmerült, ahol a belső szerkezetük növelné az energiatárolási kapacitást, miközben nagyobb tervezési szabadságot biztosít.

Ez a fejlesztés gyorsan elavulttá teheti a hagyományos akkumulátorcsomagokat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.