Trading

Vissza a jövőbe: Újra orosz gázra támaszkodik az EU

Erbszt Adrienn | 2024.06.29. 05:35

Két év után először előzte meg Oroszország az Egyesült Államokat az európai gázszállításokban, s a politikai történéseket tekintve mindez többet jelent egy egyszerű statisztikai adatnál. Rávilágít az európai gazdaság és politika kiszolgáltatottságára mind nyugat, mind kelet felé, ahogy arra is, hogy a vizet prédikáló brüsszeli vezetés, előszeretettel nyúl a boros kehely felé.

 

Az ICIS elemző központ adatai alapján májusban az Oroszországból származó vezetékes gáz és LNG olyan mértékű növekedést mutatott Európa irányába, hogy az import 15%-át tette ki, míg az amerikai LNG 14%-ot. S bár készséggel kiállt bűnbakot az EU mindig Magyarország irányába, ám ekkora számokat nehéz magyarázni csak a magyar behozatallal, ráadásul köztudott, hogy Spanyolország, Franciaország és Belgium az orosz LNG legnagyobb vásárlói, míg Ausztria a vezetékes földgázé.

Nézzük példának okául a háborús retorikájáról híres Macron kormányt, kinek működése alatt, szép csendesen Franciaország vezető szerepre tört az orosz LNG felvásárlásában az európai országok között; áprilisra az oroszországi szállítások 75%-kal nőttek éves szinten. Így már érthető is a francia politika erős fellépése az oroszok ellen, valamivel kompenzálni kell a rideg valóságot tükröző számokat.

Két év után először előzte meg Oroszország az Egyesült Államokat az európai gázszállításokban, s a politikai történéseket tekintve mindez többet jelent egy egyszerű statisztikai adatnál. (Fotó: Canva)

 

Orosz gáz újra töltve

Bár évek óta csak azt hallgatjuk, hogy az Európai Unió minden erőkkel azon van, hogy nemcsak hogy csökkentse, hanem egyenesen megszüntesse az orosz energiahordozók behozatalát a kontinens innenső felére, mégis azt kell tapasztalnunk, hogy az orosz gázszállítás újra folyamatosan növekszik. Az ICIS statisztikái szerint 2024 májusában az orosz vezetékes és cseppfolyósított gázszállítások az EU-országokba, az Egyesült Királyságba, Svájcba, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába és Észak-Macedóniába összesen 15%-ra nőtt.

Ezzel az eddigi függetlenedési kísérletek ellenére az orosz gáz részesedése nőtt az elmúlt időszakban az európai piacon, s lassacskán közelíti a háborút megelőző arányokat.

A májusi kellemetlen adatokat azonnal igyekeztek megmagyarázni az érintettek, az okok közt találjuk egy Egyesült Államokbeli, texasi LNG létesítmény időszakos fennakadásait, illetve a Törökországon keresztül futó, orosz földgázt szállító, déli vezetékrendszer júniusi karbantartását megelőző magasabb forgalmat. Mindez azonban arra mégsem ad választ, hogy miért az orosz behozatal nő ettől, s miért nem látjuk az állítólagosan sikeres diverzifikációs politika eredményeképpen, az újabb és újabb beszállítók növekedését inkább.

Ahogy arra sem, hogy miért nem tudjuk a visszaesést a hatalmas milliárdokat elemésztő, törvényileg szigorúan kikényszerített zöld átállás erőforrásaival kiküszöbölni, hiszen a nap süt, s a szél is fúj Európa szerte.

Az ICIS elemző központ adatai alapján májusban az Oroszországból származó vezetékes gáz és LNG olyan mértékű növekedést mutatott Európa irányába. (Fotó: Canva)

 

Növekszik a forgalom az orosz vezetékeken is

Inkább azt tapasztaljuk, hogy az európai LNG befektetések egyre csak növekednek, s a vezetékes földgázszállítások is kezdenek újra napirendre kerülni, időleges elhanyagoltságukból. Egyfelől a Jamal – Oroszországból Európába futó – vezetékrendszeren keresztül megindult például a kazah gáz szállítása. Ám ha el is hisszük, hogy orosz gázmolekulák nem is keverednek bele az európai szállításokba, mivel a vezeték legnagyobb, orosz és belarusz területeken futó része 100%-os Gazprom tulajdonban van, s a lengyel és német jelentős része is, Európa kénytelen együttműködni Moszkvával a szállítás lehetővé tétele kapcsán. A délen, hazánkig futó, eddig kihasználatlan vezetéken, a Török Áramlaton keresztül is növekedtek a szállítások.

S bár eddig az ukrán kormánnyal egyetemben Brüsszel is elzárkózott az évvégén lejáró ukrán gáztranzit szerződés folytatásától Moszkvával, a közelmúltban a Bloomberg arról írt, hogy az Európai Unió visszatért az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitjának folytatásáról szóló tárgyalásokhoz.

Az ukrán energiaügyi miniszter, German Galuscsenko korábban egyértelműen kijelentette, hogy országa nem hajlandó szerződni az oroszokkal december 31. után, azonban azt is figyelembe kell vennie, hogy Ukrajna szűkös és válságos állapotban lévő energiaellátást az EU országokból kapott villamosenergia importsegélyekből tudja némileg fenntartani.

Brüsszel Azerbajdzsánból lát még megoldást gázellátásra, azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy a Gazprom és az azeri Socar napról-napra bővíti gázpiaci együttműködéseit, s vannak olyan számítások is, amik arra is rámutatnak, hogy Azerbajdzsán több gázt ad el Európának és használ fel, mint amennyit jelenleg ki tud termelni.

Minden esetre a tárgyalt azeri-EU tranzitlehetőségek egyike az ukrán területen áthaladó orosz gázvezetékeken történő azeri gáz szállítása, ehhez azonban szintén kell az orosz fél beleegyezése, hiszen a vezeték az ő tulajdona, ráadásul az Azerbajdzsánt és Ukrajnát összekötő vezeték területén keresztül futna. Azt azonban nehéz elvárni – főleg a jelenlegi EU-orosz kapcsolatokat figyelembe véve – hogy Moszkva önként, viszonzás nélkül átadja a területét Brüsszelnek használatra úgy, hogy közben elesik az európai gázüzlettől.

A májusi gázvásárlási adatok rávilágítanak arra, hogy nehéz csökkenteni Európa függőségét az oroszországi gáztól. 2022 augusztusa óta nem fordult elő, hogy az amerikai beszállításokat megelőzte volna az orosz import, főleg, hogy 2023-ban az Egyesült Államok adta az összes európai vásárlás mintegy ötödét.

Májusban a Gazprom 7,3%-kal növelte az átlagos napi, vezetéken keresztüli gázszállítását Európába áprilishoz képest, éves szinten pedig 39%-kal. Mindezen folyamatokkal párhuzamosan az EU mégis arról beszél, hogy 2027-ig felhagy teljesen az orosz gázzal. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy három év múlva egy orosz gázmolekula se lépje át legálisan, vagy kiskapukon keresztül az EU határát.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Erbszt Adrienn
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.