Mobilitás

10 perc alatt 80%-ra tölthető akkumulátort mutatott be a Toshiba, megváltoztathatja az elektromobilitást

Devenyi Dalma | 2024.07.01. 05:35

A Toshiba Corporation két másik vállalattal együtt bemutatott egy olyan elektromos busz prototípust, amelyet a következő generációs SCiB akkumulátorok hajtanak. Az új, rendkívül hosszú élettartamú energiatároló eszköz mindössze 10 perc alatt feltölthető 80%-ra.

 

A teljesen elektromos, hibrid, könnyű és nehéz járművekhez alkalmas akkumulátor csökkentheti a kiadásokat és az üzemeltetési költségeket. Emellett minimalizálja a tűz- és robbanásveszélyt, és javítja a működési sebességet. Az akkumulátor nagyobb teljesítményt biztosít a jobb gyorsuláshoz is – írja az Interesting Engineering.

 

Piaci debütálás 2025-re várható

A Toshiba SCiB Nb-cellái különböző hőmérsékleteken működhetnek. Az akkumulátor régebbi változata gyenge, akár 200 Wh/l feletti energiasűrűséggel rendelkezett. Az SCiB akkumulátorok következő generációja azonban 50%-kal nagyobb, 350 Wh/l-es energiasűrűséggel rendelkezik. Az akkumulátor előmozdíthatja a következő generációs városi elektromobilitást.

A Toshiba celláit korábban már tesztelték különböző elektromos autókban, de ezek az új cellák hasznosak lehetnek elektromos buszok vagy nehézgépjárművek számára, mivel ezek -30 és +60 ℃ közötti hőmérsékleten is hatékonyan működhetnek.

A Toshiba Corporation két másik vállalattal együtt bemutatott egy olyan elektromos busz prototípust, amelyet a következő generációs SCiB akkumulátorok hajtanak. (Fotó: Canva)

 

Ultragyors töltési képesség

A cellák ultragyors töltési képessége szintén erős érv az akkumulátor mellett, amely a Toshiba szerint 2025-re debütálhat a piacon.

Június 20-án a Toshiba, a Sojitz és a CBMM a CBMM brazíliai Araxában található ipari üzemében bemutatta a következő generációs, NTO anódokkal ellátott lítium-ion akkumulátorokkal működő, ultragyors töltésű elektromos busz prototípusát.

Ez a világ első olyan e-jármű prototípusának üzembe helyezése, amelyet niobium-titán-oxid (NTO) anódot tartalmazó lítium-ion akkumulátorral hajtanak, tovább egyengetve az akkumulátorok kereskedelmi forgalomba hozatala felé vezető utat.

 

Az NTO elméleti térfogatsűrűsége kétszerese a grafitalapú anódénak

A három vállalat továbbra is együtt fog működni annak érdekében, hogy a lehető legjobban kihasználják technológiáikat és tudásukat, hogy 2025 tavaszán a világpiacon is bemutathassák a következő generációs, NTO-anóddal ellátott lítium-ion akkumulátorokat.

„Nagyon örülök, hogy láthatom az NTO akkumulátorunkkal, a SCiB Nb-vel felszerelt e-buszt. A Toshiba a CBMM-mel és a Sojitz-cal együttműködve a niobium gyakorlati felhasználását valósította meg az akkumulátorok anyagában egy olyan NTO akkumulátor kifejlesztésével, amely gyorsan feltöltődik és nagy energiasűrűséget biztosít. Folytatjuk a fejlesztési munkát, hogy bővítsük SCiB akkumulátorcsaládunkat és üzletágunkat” – mondta Toshihiko Takaoka, a Toshiba Corporation akkumulátor üzletágának alelnöke.

Az NTO kétszer akkora elméleti térfogatsűrűséggel rendelkezik, mint a lítium-ion akkumulátorokban általában használt grafitalapú anód, a három vállalat a vizsgálati eredményeket látva 2018 júniusában közös megállapodást írt alá a benne rejlő lehetőségek feltárására.

Ezt követően 2021 szeptemberében közös fejlesztési megállapodást írtak alá, amely együttműködésüket a következő generációs akkumulátorok tömeggyártási folyamataira is kiterjesztette, elsősorban a kereskedelmi célú e-járművekben való alkalmazást megcélozva.

 

Kiemelt kép forrása: Toshiba

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.