Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Olcsóbb, „diszkont” mesterséges Nappal lép be Kína a fúziós energia piacára

S.Rita | 2024.07.01. 05:35

Az Energy Singularity, egy kínai székhelyű fúziós energiával foglalkozó vállalat rekordot állított fel a világ első magas hőmérsékletű szupravezető tokamak berendezésének megépítésével.

 

A Honghuang 70, azaz „HH70” névre keresztelt berendezés Sanghaj keleti régiójában található – írja az Interesting Engineering. Ez Kína belépését jelenti a fúziós alapú tiszta energia piacára. A szél- és napenergia-projektek közelmúltbeli növekedése világszerte azt a célt szolgálja, hogy az országok a fosszilis tüzelőanyagoktól a tisztább energiaforrások felé mozduljanak el. Azonban mindkét energiaforrásnak problémái vannak az időszakossággal, és azzal, hogy ezek az erőművek nem kapcsolhatók be tetszés szerint, így továbbra is függünk a fosszilis tüzelőanyagoktól.

A maghasadáson alapuló atomenergia az egyetlen olyan ismert energiaforrás, amely nem bocsát ki szén-dioxidot, és amely szabályozható. A technológia azonban kemény ellenállásba ütközik az üzembiztonsági aggályok és a hatalmas mennyiségű keletkező hulladék üzemanyag miatt. Itt segíthet a nukleáris fúzió.

A HH70 építés közben. (Fotó: Energy Singularity)

 

A tokamakok ereje

A magfúziós reakciók rendkívül magas hőmérsékletén a hidrogénatomok héliummá olvadnak össze, és melléktermékként nagy mennyiségű energiát szabadítanak fel. A Nap esetében is ez a reakció megy végbe, és a tudósok azon dolgoznak, hogy a Földön is megismételjék, pozitív töltésű hidrogénionokból és elektronokból álló „plazmalevest” létrehozva.

A tokamak egy fánk alakú edény, amely segíthet a plazma befogadásában, így annak hőmérséklete megemelhető, hogy a Nap körülményeit utánozza. Ezért is nevezik őket mesterséges Napoknak.

A berendezés ezt úgy éri el, hogy mágneses tereket hoz létre, amelyek segítenek a részecskéket a plazmán belül tartani. A technológia segítségével a tudósok az elmúlt években már tudtak nettó energianyereséget elérni (azaz több energiát termelni a reakcióval, mint amennyit elhasználni rá), a tokamakok azonban hagyományos módon nagy gépek, és drága megépíteni őket. Az Energy Singularity pontosan ezt a felfogást kívánja megtörni a HH70-essel.

 

Mit tudunk a HH70-ről?

A CGTN jelentése szerint a HH70 kisebb és olcsóbb, mint az eddigi hasonló berendezések. A tokamak magas hőmérsékletű szupravezető (HTS) anyagból készült mágneses rendszert használ, amelyet többen REBCO néven ismerhetnek.

A REBCO a ritkaföldfém-bárium-réz-oxid rövidítése, amelyet nagy mennyiségben lehet előállítani, és így olcsóbb a beszerzése. Így az Energy Singularity sokkal olcsóbban tudja elkészíteni a tokamakjait.

Emellett a vállalat azt állítja, hogy az anyag lehetővé teszi, hogy a hagyományos tokamakok térfogatának mindössze két százalékát felhasználva készítse el tokamakjait. A tokamakok méretének és árának csökkentése ideális a technológia kereskedelmi hasznosításához, az egyetlen akadály a reakció nettó kimenete.

A fúziós reaktorok teljesítményét a Q-értékkel mérik, amely a reakció által termelt energia és a reakció fenntartásához szükséges bemeneti energia aránya. Jelenleg a tokamakból kapott legmagasabb Q-érték 1,53.

Az Energy Singularity célja, hogy 10-es Q-értékkel rendelkező tokamakokat építsen. A vállalat tervei szerint 2027-ig megépíti a következő generációs tokamakot, és az évtized végére befejezi technológiai demonstrátorát. Az Energy Singularity üzemszerű működése egyben azt is jelzi, hogy Kína a fúziós energiába, a tiszta energiaágazat egyik feltörekvő területére is betör. A vállalat teljesítménye dicséretes, hiszen csak 2021-ben kezdte meg az útját, és máris van egy kereskedelmi potenciállal rendelkező tokamakja.

 

Kiemelt kép forrása: Energy Singularity

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.