Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Mely országok támogatják leginkább és legkevésbé a fosszilis tüzelőanyagok elhagyását?

Devenyi Dalma | 2024.07.02. 05:35

Az éghajlatváltozással kapcsolatos valaha volt legnagyobb közvélemény-kutatás, a People’s Climate Vote, világosan mutatja, hogy az emberek világszerte támogatják a határozottabb éghajlati fellépést.

 

A felmérést az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és az Oxfordi Egyetem közösen végezte, 77 országban, a világ lakosságának 87%-át lefedve gyűjtöttek adatokat – írja az Euronews. Az olasz válaszadók 80%-a azt szeretné, ha országa a természet védelmére és helyreállítására összpontosítana. Ennek ellenére az olasz kormány azon kevés EU-tagállamok közé tartozott, amelyek hétfőn szavaztak az EU mérföldkőnek számító természet-helyreállítási törvénye ellen.

Ennek a törvénynek a célja a biodiverzitás megőrzése és a környezet helyreállítása, melynek támogatása az emberek körében széleskörű, mégis politikai akadályokba ütközik.

 

A fosszilis tüzelőanyagok kivonása

A globális közvélemény támogatja a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását, a világ lakosságának 72 %-a szeretne gyorsan áttérni a tiszta energiára. Az EU-ban ez a szám már 77%-ra emelkedik. Az olaszok között ez az arány még magasabb, 89%. Az élen járó országok között találjuk többek között Nigériát és Törökországot (mindkettő 89%), valamint Kínát (80%). Az Egyesült Államokban az emberek 54%-a támogatja a fosszilis tüzelőanyagokról való gyors átállást.

Az egyetlen jelentős kivétel Oroszország, ahol mindössze 16% támogatja a fosszilis tüzelőanyagok használatának minél gyorsabb elhagyását.

A globális közvélemény támogatja a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását, a világ lakosságának 72 %-a szeretne gyorsan áttérni a tiszta energiára. (Fotó: Canva)

 

Erőteljesebb éghajlati fellépés iránti igény

A világ 20 legnagyobb üvegházhatású-gázkibocsátó országának polgárai úgy vélik, hogy kormányaik nem tesznek eleget az éghajlatváltozás elleni küzdelemért.

Az olaszok 93%-a támogatja az erősebb klímavédelmi fellépést. Hasonlóan magas támogatottság figyelhető meg Iránban (88 %), Brazíliában (85%), Dél-Afrikában, Indiában (77%), Kínában (73%) és Németországban (67%). Az Egyesült Államokban és Oroszországban ez az arány 66%.

Az emberek 78%-a szeretné, ha országa nagyobb védelmet nyújtana a szélsőséges időjárás ellen, és 81% szerint sokat kellene tenni a természet védelméért és helyreállításáért. Az oktatás terén is jelentős igény mutatkozik, az emberek négyötöde több éghajlatváltozási oktatást szeretne az iskolákban.

 

Éghajlati szorongás és hatásai

Világszerte az emberek 56%-a rendszeresen gondol az éghajlatváltozásra, a legkevésbé fejlett országokban ez a szám 63%-ra emelkedik. Az éghajlati szorongás növekvő tendenciát mutat, az emberek 53%-a jobban aggódik az éghajlatváltozás miatt, mint tavaly. A klímaváltozás hatásaira legérzékenyebb emberek, különösen a legkevésbé fejlett országokban, nagyobb valószínűséggel hoznak olyan döntéseket az éghajlatváltozás hatásai alapján, mint például hol éljenek, hol dolgozzanak, és mit vásároljanak.

A 2030-ra kitűzött célok közé tartozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása, a megújuló energiaellátás megháromszorozása és az erdőirtás megelőzése. (Fotó: Canva)

 

Következő lépések

A felmérés azt is kimutatta, hogy az emberek 86%-a szeretné, ha országaik félretennék a geopolitikai különbségeket, és együttműködnének a bolygónkat érintő kérdésekben.

Az EU-ban ez a szám 92%-ra emelkedett, ami azt mutatja, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem széleskörű támogatást élvez.

Cassie Flynn, az UNDP klímaváltozásért felelős globális igazgatója szerint ezek az eredmények világosan mutatják, hogy az emberek mindenhol támogatják a merész éghajlati fellépést. A felmérésnek tájékoztatnia kell a Párizsi Megállapodás következő kötelezettségvállalásait, amelyekről 2025-ben döntenek a világ vezetői. Az UNDP célja, hogy támogassa a politikai döntéshozókat az éghajlattal kapcsolatos ambícióik növelésében és cselekvési terveik sikeres végrehajtásában.

A következő két évben nyílik az egyik legnagyobb esély arra, hogy nemzetközi közösségként biztosítsuk, hogy a globális felmelegedés 1,5 °C alatt maradjon. A 2030-ra kitűzött célok közé tartozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása, a megújuló energiaellátás megháromszorozása és az erdőirtás megelőzése.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.