Innováció

Remek ötlet: Fakivágás nélkül készít papírt egy leleményes startup

K. Lili | 2024.07.02. 06:05

A papíripar a világszerte értékesített ipari faanyag több mint 30%-át vásárolja fel. Egy ukrán startup, a Releaf Paper az egészséges fák helyett a száraz leveleket használja fel a papír előállításához.

 

A Releaf nevű ukrán startup a városban földre hullott száraz levelekből állít elő cellulózt – írja az Euronews. Valentyn Frechka alapító még iskolás korában, a biokémia iránti szenvedélyének hódolva keresett új módszereket a papír előállításához kulcsfontosságú összetevő, a cellulóz kinyeréséhez. Ekkor fűvel és szalmával végzett sikertelen kísérletei után fedezte fel, hogy a levelekből is lehet rostot kitermelni. Miután elkészített egy működő prototípust, az ukrajnai háború miatt Párizsba költözött, és társával, Alexander Sobolenkóval együtt megalapította a Releaf Paper nevű vállalatot.

A Releaf kémiai és mechanikai eljárások kombinációjával 2,3 tonna száraz levélből állít elő egy tonna cellulózt.

Ugyanezen mennyiség előállításához egyébként 17 fára lenne szükség. Az európai városok az utcákról összegyűjtött, lehullott leveleket ahelyett, hogy elégetnék, a Releafnek adják. „Csak a városoktól kapott levelekkel dolgozunk, az erdei leveleket nem tudjuk felhasználni. Az erdőben nem könnyű összegyűjteni őket, és nincs is rá szükség, mert arra ott van az ökoszisztéma.” – magyarázta Frechka.

A városban a lehullott levelek azonban zöldhulladéknak számítanak, amit össze kell gyűjteni. Ez egy jó megoldás, mert megtartjuk az egyensúlyt – rostot kapunk a papírgyártáshoz, és lignint adunk vissza, amelyet műtrágyaként használnak a városok.  Tehát ez egy olyan modell, amelyben mindenki nyer.”

 

Frechka vállalkozása havonta mintegy hárommillió bevásárlótáskát gyárt. (Fotó: Canva)

 

Releaf eljárása során a levelekből eltávolítják a szilárd vegyületeket, megszárítják, majd pelletekké alakítják őket. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a nyersanyagot egész évben tárolják, és folyamatos termelési ciklust biztosítsanak. A pelletből speciális rostot állítanak elő, amely a papír alapját képezi. Az így kapott pépet lepréselik és papírlapokká hengerlik.

Pellet
A „pellet” kifejezés általánosságban nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyagot jelent, amit saját maga vagy valamilyen bekevert kötőanyag tart össze, mérete a néhány milliméterestől a több centis kis rudakig terjed.

Forrás: Pénzcentrum

A Releaf Paper becslése szerint a módszerük a hagyományos gyártásnál 78 százalékkal kevesebb CO2-t bocsát ki, és 15-ször kevesebb vizet használ. A levélalapú papír 30 nap alatt lebomlik a talajban, míg a hagyományos papír lebomlási ideje legalább 270 nap.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a papíripar a teljes fafelhasználás 13-15 százalékát teszi ki, és a világszerte értékesített ipari fa 33-40 százalékát használja fel.

A vállalat 70 és 300 g/m² közötti papírmennyiséget forgalmaz, amely a csomagolópapírtól (táskák, elektronikus kereskedelmi borítékok stb.) a kartoncsomagolásig (hullámkartonok, tojástartó dobozok) sokféle felhasználásra alkalmas. Az induló papíripari vállalkozás havonta mintegy hárommillió bevásárlótáskát is gyárt, és ügyfelei közé tartozik a L’Oréal, a Samsung, az LVMH, a Logitech, a Google és a Schneider Electric.

A fiatal ukrán alapító júliusban nyitja meg első kereskedelmi üzemét Párizs mellett, és reméli, hogy idővel a világ minden táján lesz gyártóüzeme. Az évi 5000 tonna falevél feldolgozására képes első telephely, amelyet részben az Európai Unió finanszíroz, Párizs városának zöldhulladékát fogja fogadni.

Valentyn Frechka vállalkozása elindítása óta már több díjat is nyert, és egyike az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) Fiatal Feltaláló 2024 díj három döntősének.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  K. Lili
Címkék
#biokémia   #cellulóz   #CO2-csökkentés   #CO2-emisszió   #CO2-kibocsátás   #epo   #Európai Szabadalmi Hivatal   #Európai Unió   #fakitermelés   #falevél   #fapellet   #főváros   #franciaország   #google   #hulladék újrahasznosítás   #innováció   #környezettudatos   #környezetvédelem   #L'Oréal   #lebomló   #lebomló csomagolás   #lebomló zacskó   #lignin   #Logitech   #LVMH   #műtrágya   #ökoinnováció   #ökoszisztéma   #papír-újrahasznosítás   #papírhulladék   #papíripar   #papírzacskó   #Párizs   #Releaf Paper   #rost   #Samsung   #Schneider Electric   #szén-dioxid csökkentés   #szén-dioxid emisszió   #szén-dioxid kibocsátása   #újrahasználat   #újrahasználható csomagolás   #újrapapír   #Ukrajna   #vízfelhasználás   #wwf   #zöldhulladék  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.