Mobilitás

Ilyenek lesznek az F1-es autók 2026-tól: komoly változások jönnek

Benedek Attila | 2024.07.03. 05:35

A világ legnépszerűbb autóversenye 2026-ban komolyan átalakul. Két éve már kihirdették a motorszabályokat, nemrég pedig a karosszériára vonatkozó elképzeléseket tették közhírré. A hibrid technika és a változtatható aerodinamika került a középpontba.

 

Úgy látszik, a ralivilágbajnokság népszerűsítésével foglalkozó szakemberek nincsenek a legjobb formájukban. Ugyanis a WRC csúcskategóriájában szereplő autók pár éve már szintetikus üzemanyaggal futnak. Ezt pedig alig tudják páran, miközben a sajtó és a világ a zöld forradalom lázában ég. Közben pedig itt egy jó eredmény, amit alig hírelnek.

Közben a F1-be csak 2026-ban érkezik meg ez a fajta üzemanyag, amiről itt és itt is írtunk már. Az e-fuel szövetségről, pedig itt olvashat, persze az autósportok zöld jövőjét sem hagyhattuk ki.

Fotó: FIA

 

Szabályok 2026-tól

A motorok terén maradtak a jelenleg használt 1,6 literes erőműveknél. Viszont három fő változás történt náluk:

  • Az egyik, hogy a turbófeltöltőknek a nyomását 4,8 barban maximálták.
  • A másik, hogy a kipufogó rendszerből hőenergiát visszanyerő egységet, már nem használják (MGU-H). Ezt a bonyolult és a közúti autózásban nem igazán alkalmazott alkatrészt jó, hogy kivették a motorokból. Ezzel sokat segítettek a F1-be készülődő Audinak és a saját motort gyártó Red Bullnak is. Ugyanis ez az elem rendkívül drága és nagyon komoly szaktudás és tapasztalat szükséges a megtervezéséhez.
  • Az utolsó komoly változás, hogy megérkezik a 100 százalékban szintetikus üzemanyag.

Az F1-ben az első lépést a hibridek terén a KERS jelentette, amit 2009-ben alkalmaztak először. Ez egy energia visszanyerő rendszer volt, amit kis túlzással hibridnek is lehet nevezni. A ma alkalmazott hibrid technika 163 lóerővel növeli meg a motorok teljesítményét. Ez két év múlva felmegy 473 lóerőre az új technika, egy kör alatt 8,5 MegaJoule energiát tud majd termelni.

Hogy az előzések jobban menjenek, a pilóta által aktiválható Override funkciót kapnak az autók. Ennek köszönhetően az extra energia aktiváltható, aminek következtében a végsebesség elérheti a 377 km/órát is.

Ezen a téren volt a legtöbb tiltakozás a szabályok ellen, mert a szimulációk szerint az egyenesekben vissza is válthatnak a pilóták, hogy legyen elég energiájuk. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), viszont még finomíthat a szabályokon.

Fotó: FIA

 

Méretek

Az idei Monacói Nagydíj mutatta meg igazán, hogy mekkora a gond az autók méreteivel. Az egész verseny előzések nélküli vonatozás volt, mert egyszerűen túl szélesek és túl hosszúak voltak az F1-es masinák. Ez is változik, sajnos a tömeg terén radikális változás nem történik: a vezetővel együtt 768 kilogramm lesz a gépek súlya. Ami 30 kilós fogyást jelent. A tengelytáv 3400 milliméterre csökken, miközben a szélesség maximum 1900 mm lehet.

A karosszéria új kialakításának köszönhetően a jelenlegi leszorító erő 30 százalékkal csökken, miközben a légellenállás 55 százalékkal változik. Megjelennek az aktív aerodinamikai elemek, azaz a szárnyak mozgathatóvá válnak, és több állítási módjuk is lesz.

Mivel a tempó megnőtt, így hatékonyabb ütközési energia elnyelő rendszer kerül az autókba, és a manapság igen erős szívóhatás is csökken.

 

Képek: FIA

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.