Mobilitás

Viszlát, hype – máris leáldozóban vannak az elektromos autók?

Benedek Attila | 2024.07.04. 05:35

Aki követi a villanyautók fejlődését, esetleg rajong is értük, az az utóbbi időben zűrzavarba kerülhetett. Az egyik oldalon ott a csodálatos zöld jövőkép, a másikon pedig az autógyárak kijózanító bejelentései. Akkor most mi a valódi helyzet zöld autó fronton?

 

Ha valaki csak a fősodratú média híreit nézi, akkor azt szűrheti le belőle, hogy a forgalomba került autók jórésze tisztán elektromos és a hagyományos hajtásmódú járművek napjai meg vannak számlálva. És minden a csodálatos, kibocsátásmentes zöld jövő felé megy hihetetlen tempóban.

A jelek szerint a média által idáig sugárzott kép tartalmazott elég sok extra optimizmust, mert mostanság a rideg valóság kezd színre lépni.

 

A villanyautó-hype

A szó jelentése a görög hiperbola, túlzás szóra vezethető vissza. Az angol kifejezést a magyar nyelvben a közösségi média tette igazán ismertté. A jelentése nagyfokú várakozás, izgatottság vagy túlzott reklám. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy termék vagy egy esemény köré a közösségi média és a média felfokozott várakozást gerjeszt.

A hpye, a marketingnek egy területe és megvan a pontos módja, hogyan kell létrehozni. A hype-ot különféle fázisokra lehet bontani, az elektromos autóknál épp egy lecsengőbb időszakban vagyunk.

Aki követi a villanyautók fejlődését, esetleg rajong is értük, az az utóbbi időben zűrzavarba kerülhetett. (Fotó: Canva)

 

Színre lép a valóság

Ha az utóbbi hetek autóipari híreit megfigyeli valaki, akkor azt a téves következtetést is levonhatja, hogy vége a villanykorszaknak, és mindenki Priusra, Dodge Charger Hellcatre vagy Audi SQ8-ra vált. És bőszen égetjük a fosszilis hajtóanyagokat. S már csak pár ember vágyik a leggyorsabb elektromos Audira.

Szerencsére a helyzet korántsem ennyire drámai. Egyszerűen a piac, azaz a vásárlók jó része jelezte, hogy mi számukra ebben a gazdasági helyzetben a működőképes út. S a valóság a jelek szerint más, mint a zöld átállást minden áron erőltető politikusok és kemény vonalas villanyautó-rajongók fejében lévő álomkép.

 

Az első jelek

Az első jelzésértékű hír a Volkswagentől érkezett még június elején. A villanyautózásra elég korán mindent feltevő márka változtatott a költési tervein. A 160 milliárd eurós keretből 60 milliárdot a belsőégésű és a hibrid motorok fejlesztésére szánnak. A maradék összeg megy a villamos vonal erősítésére.

A másik nem hétköznapi megnyilvánulás a Mercedesnél történt, ahol az EQ-val jelölt villanyautós sorozat nem vált a Teslát és a BYD-t egyszerre elsöprő sikertörténetté.

A svábok már korábban kijelentették, hogy az elektromos autóknak nem fejlesztenek új padlólemezt, hanem a meglévőt dolgozzák át. Az új hír, hogy a fosszilis hajtóanyagot használó motorcsaládok fejlesztésére, 14 milliárd eurót szánnak… Közben a Volvónál is puhulni látszik a kőkemény zöldség, mert a pénzügyi igazgató nemrég finoman jelezte, hogy hajtásmód kínálatukban, igazodni fognak a valós vásárlói elvárásokhoz.

Az egyik oldalon ott a csodálatos zöld jövőkép, a másikon pedig az autógyárak kijózanító bejelentései. Hol az igazság? (Fotó: Canva)

 

Baljós árnyak?

A fenti autógyári hírek jól mutatják, hogy az autóvásárlók elképzelései mások, mint amit a szuper optimista előrejelzések jósoltak. Az elektromosautó-eladások lassulását a számok mellett az is mutatja, hogy a világban szétszórva – a túltermelés miatt – több tízezer Tesla „pihen” reptereken és üres ipari területeken. Hasonlóan várják a gazdájukat a tavaly behajózott kínai elektromos autók, amelyek szintén szép számban sütkéreznek az európai napon.

A Teslával kapcsolatos másik hír, hogy a Hertz autókölcsönző, első körben igen baráti áron próbál megszabadulni több ezer használt Tesla Model 3-tól, mert a villanyautó-kölcsönzés mint üzlet, nekik nem igazán jött be. Ezzel még jobban lenyomva a használt Tesla és az elektromosautó-árakat.

Ha a fenti hírek nem lennének elegek, a McKinsey felméréseket végző vállalat, megkérdezte az elektromosautó-tulajdonosokat, hogy a következő járművük mi lesz. Az európai válaszadók 46 százaléka vált vissza a hagyományos meghajtású autókra…

 

A következtetés

Ha a globális, azaz a teljes képet nézzük, akkor szerencsére nem fordítható vissza az elektromos átállás. Az akkufejlesztések gőzerővel folynak és 2024-től számítva tényleg pár év, mire megérkeznek a megváltóként várt szilárdtest akkuk. Miközben mára az új tölthető-hibridek (PHEV) valós hatótávja elérte a 80-100 kilométert. Ez pedig jó választ ad a magas ár, a töltőhálózat hiányossága, a hatótávpara és sok más leendő vásárlót gyötrő kétségre.

A gyárak – főleg a jó öreg Európában – egy ideje a megfizethető, kisebb méretű elektromos autókra fókuszálnak, amelyek a legjobbak a városi közlekedésben és az ingázásban. Ezek első képviselői már a szalonokban vannak vagy idén meg is érkeznek. Szerencsére nem olyan fapados minimál autókról beszélünk, mint a Dacia Spring. Hanem divatos, jól felszerelt, fürge és kívánatos kocsikról.

Addig, amíg a legfrissebb akkufejlesztések beérnek, marad a mai helyzet. Azaz „vérre menő” vitákat lehet folytatni a témában. Miközben a való világ, azaz a piac majd megmutatja, hogy kinek lesz igaza…

 

Kiemelt kép forrása:

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.