Mobilitás

Nem az elektromos járművek a szén-dioxid-mentesítés úttörői – másol kell keresni a megoldást

S.Rita | 2024.07.05. 05:35

„Ahelyett, hogy az elektromos és hibrid járműveket egymással versengő megoldásoknak tekintenénk, fel kellene ismernünk, hogy ezek egymást kiegészítő megoldások különböző problémákra” – véli Patrice Haettel, a HORSE hajtáslánc-technológiai vállalatának ügyvezető igazgatója.

 

A Renault leányvállalataként működő HORSE vezetőjének az Euronews felületén jelent meg írása. Szerinte függetlenül attól, hogy mit gondolunk a „mindig az ügyfélnek van igaza” kifejezésről, van benne egy kulcsfontosságú igazság: a fogyasztók azok, akik meghatározzák a fogyasztási szokásokat és trendeket.

Ezt a tényt sehol sem fontosabb szem előtt tartani, mint napjaink autóiparában.

A kormányok és az autógyártók folyamatosan keresik a módját, hogy hogyan tehetnék fenntarthatóbbá a közlekedést, ugyanakkor figyelembe kell venniük a fogyasztók igényeit is – írja Haettel. Felhívja a figyelmet, hogy az elektromos járművek népszerűsége Európában jelentősen nőtt az elmúlt években, de egy új trend is megfigyelhető: a hibrid járművek iránti kereslet ugrásszerűen előretört.

A kormányok és az autógyártók folyamatosan keresik a módját, hogy hogyan tehetnék fenntarthatóbbá a közlekedést, ugyanakkor figyelembe kell venniük a fogyasztók igényeit is. (Fotó: Canva)

 

A hibrid járművek sikere

Az Európai Autógyártók Szövetsége szerint az idei év áprilisában a hibrid járművek (HEV-k és PHEV-k) eladásai 33,1%-kal nőttek, megelőzve az elektromos járművek 14,8%-os emelkedését. Az újautó-regisztrációk 35,9%-a hibrid volt, míg a benzinüzemű autók csak 36%-ot tettek ki – mutat rá Haettel.

Ez a trend azt mutatja, hogy a hibrid járművek új standarddá válnak az európai fogyasztók számára.

Az új elektromos járművek 85%-át Nyugat-Európában és Kínában értékesítik, mivel e piacok gazdaságföldrajza lehetővé teszi az elektromosjármű-infrastruktúra könnyebb skálázását, mivel a lakosság nagy része nagy, jól összekapcsolt városi régiókban él – írja Haettel.

Azonban még Európában sem igaz, hogy a kontinens nagy része rendelkezik ezzel a gazdasági és földrajzi adottsággal. Sok európai vidéken él, vagy rendszeresen utazik a sűrű városi központokon kívül. Sokan pedig olyan ágazatokban dolgoznak, amelyek nagyrészt a városi területeken kívül működnek, mint például a mezőgazdaság, a bányászat és az energiaipar.

Haettel szerint a hibridek mindkét világból a legjobbat kínálják az európaiaknak: kibocsátásmentes közlekedést biztosítanak számukra a városi területeken belül, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy megbízhatóan utazzanak vagy dolgozzanak olyan területeken, ahol a töltőinfrastruktúra nem áll rendelkezésre.

 

Globális hatások és fenntarthatóság

A hibrid járművek előnyei globális szinten is nyilvánvalóak. A vidéki területeken és a fejlődő országokban, ahol az elektromos járművek infrastruktúrája még gyerekcipőben jár, a hibridek fenntartható, alacsony kibocsátású közlekedési lehetőséget biztosítanak. Haettel hangsúlyozza, hogy Brazíliában például az új járművek több mint 80%-át bioetanollal és rugalmas üzemanyagokkal hajtják.

A fenntartható üzemanyag-innováció lehetővé teszi, hogy a hibridek élettartamuk alatt közel azonos szén-dioxid-kibocsátást érjenek el, mint az elektromos járművek – írja.

Az e-üzemanyagok, bioüzemanyagok és rugalmas üzemanyagok fejlesztése évente több milliárd dolláros beruházásokat vonz világszerte. Az európai ipar, amely jelentős tapasztalattal rendelkezik a belső égésű motorok gyártásában, nagy előnyt élvez ebben a technológiai versenyben.

Az elektromos és hibrid járművek nem versenytársak, hanem egymást kiegészítő megoldások.

Míg az elektromos járművek kiválóan alkalmasak a városi közlekedésre, a hibridek nagyobb rugalmasságot biztosítanak, különösen a vidéki területeken. Haettel szerint ezek a járművek együtt segíthetnek elérni a globális szén-dioxid-mentesítési célokat, és hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.

 

Kiemelt kép forrása: Mitsubishi

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.