Infografika

Bill Gates szervezete innovatív megoldást kínál az energetikai átállás felgyorsítására

S.Rita | 2024.07.06. 05:35

Bill Gates Breakthrough Energy nevű innovációs alapja új, nyílt forráskódú operációs rendszert mutatott be, melynek célja, hogy segítse az országokat az új elektromos hálózatok kiépítésében.

 

A rendszer hatékonyabban képes integrálni az olyan megújuló energiaforrásokat, mint a szél- és napenergia. Az új hálózati infrastruktúra kiépítése kulcsfontosságú az energetikai átállás szempontjából, különösen akkor, amikor az új megújuló erőforrások üzembe helyezéséhez szükséges kapacitáshiány zavarokat okozhat – írja a Recharge.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb tanulmánya szerint a világ éves hálózati beruházásainak összegét meg kellene duplázni, elérve a 600 milliárd dollárt annak érdekében, hogy teljesíthetők legyenek a párizsi megállapodásban kitűzött 1,5°C-os célok.

Válaszul erre a kihívásra, a Breakthrough Energy elindította a Grid Modeling Projectet, egy nyílt forráskódú platformot, amely célja, hogy a világ bármely részén lehetővé tegye a 21. századi tiszta hálózat kiépítését a hálózattervezés, az előrejelzés és a tiszta energia integrálása révén.

Bill Gates Breakthrough Energy nevű innovációs alapja új, nyílt forráskódú operációs rendszert mutatott be, melynek célja, hogy segítse az országokat az új elektromos hálózatok kiépítésében. (Fotó: Canva)

 

Pontos tervezés, biztos jövő

A bejelentésre a június végén Londonban megrendezett Breakthrough Energy Summit alkalmával került sor, ahol Bill Gates és John Podesta, az Egyesült Államok klímaügyi megbízottja is felszólalt. A Breakthrough legújabb projektjével egy olyan platform kiépítését tűzte ki célul, amely a hálózat dekarbonizációjának „operációs rendszereként” működik, és amely bármely meglévő modellhez és régióhoz illeszthető az átfogó és hatékony tervezés érdekében.

„Pontos modellezés nélkül a közművek és a fejlesztők nem tudják igazolni a befektetéseket a szabályozó hatóságok számára, és a piacok nem tudnak életképes termékeket létrehozni” – állítja a Breakthrough. Ez a helyzet fenyegeti az új hálózati infrastruktúrát, amelynek kiépítésére sürgősen szükség van, és amely nélkül az energetikai átállás jelentős akadályokba ütközhet.

 

Új korszak az energetikai infrastruktúrában

A hálózatmodellezés központosított platformja különböző modelleket integrál, javítva a tervezést, a döntéshozatalt, az előrejelzést, a megbízhatóságot és a tiszta energia integrációját. Ez elősegíti az előrehaladást egy tisztább és megbízhatóbb villamosenergia-hálózat felé, amely képes kezelni a megújuló energiaforrások variabilitását és elosztott jellegét. A platform célja, hogy segítséget nyújtson a megújuló energiaforrások hálózatba való integrálásában és optimalizálásában.

A változó energiaellátás és a változó energiaigény összeegyeztetése egyre bonyolultabbá vált, különösen a hatalmas számú szél- és naperőműpark integrálásával az energiamixbe. Az ilyen komplexitás ösztönzi az ambiciózus nemzetközi hálózat- és rendszerösszekötő projekteket is, amelyek célja, hogy a villamos energiát oda irányítsák, ahol arra szükség van, és elkerüljék az eszközök túlterhelését.

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei nemrégiben jóváhagyták azokat a javaslatokat, amelyek egy „európai szuperhálózat” előkészítésére irányulnak. Energiaügyi miniszterek szerint ez segíteni fogja a blokkot az energiabiztonság és a szén-dioxid-mentesítés kettős céljainak megvalósításában. Hogy az új Breakthrough platform mikor lesz elérhető a hálózatüzemeltetők és a fejlesztők számára, egyelőre nem világos. A Breakthrough szerint ez egy „többéves projekt”, amely jelenleg az „első fázisban” van.

 

Kiemelt kép forrása: Bill Gates / Instagram

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.