Mobilitás

Toyota Hilux, ami vízgőzt pufog ki – a fiúk az olimpián is dolgoznak a hidrogénnel

Benedek Attila | 2024.07.07. 05:35

A Toyota elkötelezett híve a hidrogénhajtásnak. Nemrég érdekes projektet futtattak le az Egyesült Királyságban: bányában is tesztelték a hidrogénnel üzemelő Hiluxot.

 

A történetben az a jó, hogy az egész kísérlet Európában zajlott, pontosabban az Egyesült Királyságban. A fő mozgatórugót a Toyota európai és angol képviselete jelentette. A munkának részese volt még a szigetországi kormány technológiai fejlesztésekkel foglalkozó alapítványa mellett a Ricardo, amely egy legendás autóipari fejlesztő cég. Utóbbinak az volt feladata, hogy a szériagyártást előkészítsék.

A D2H Advanced Technologies a saját hidrogénnel és üzemanyagcellával kapcsolatos tapasztalatait tette a „közösbe”.

A Thatcham Research szintén a kutatás-fejlesztés terén szerzett tudásával járult hozzá a projekt sikerességéhez. A helyszín a Toyota angliai gyártó bázisa, ahol 1992 óta készülnek a japán modellek.

A H2 útja az üzemanyagcellába vezet, ahol áram termelődik, miközben vízgőzt „pufog ki” az autó. (Fotó: Toyota)

A start

Ahhoz, hogy a nemsokára induló párizsi olimpián is tudják használni az üzemanyagcellás Hiluxokat, az kellett, hogy 2022 nyarán néhány nap alatt megépítsék az első prototípust. Az alap adott volt, azaz a Hilux és annak az alvázas kialakítása. Ez a felépítés helyet biztosít a három üzemanyagtartálynak, amelyekben összesen 7,8 kilogramm hidrogén tárolható.

A H2 útja az üzemanyagcellába vezet, ahol áram termelődik, miközben vízgőzt „pufog ki” az autó. Az áram eljuthat közvetlenül a 180 lóerőt és 300 Nm-t tudó villanymotorba. Vagy az akkumulátorba.

Szerencsére a komplett hajtáslánc már készen volt, mert a legfrissebb Miraiból származik. Az üzemanyagcella teljesítménye 174 lóerő. A lényeg, hogy a Hilux ezzel a hajtáslánccal néhány kilométer híján 600 kilométeres hatótávolságot tud… A tölthetőségének az ideje a szokásos: pár perc.

A felépítés helyet biztosít a három üzemanyagtartálynak, amelyekben összesen 7,8 kilogramm hidrogén tárolható. (Fotó: Toyota)

 

Felgyorsuló események

Ami megnyugtató a hidrogénes Hiluxszal kapcsolatban, hogy nem csak egy „hobbi” projekt a Toyotánál. Ugyanis 2023 év végéig tíz prototípus építettek, amit később bányákban és egyéb megerőltető helyeken nyúztak. Idén annyit változott a helyzet, hogy öt autót elvisznek a párizsi olimpiára, a másik ötöt pedig a sajtó munkatársai nyüstölhetik különféle rendezvényeken.

A célja a kísérleti projektnek, hogy életképes zöld alternatívát nyújtsanak a mai, fosszilis hajtóanyaggal működő kisteherautóknak.

Azaz viszonylag könnyű és gyorsan tankolható nulla szennyezőanyag kibocsájtású kisteherautókkal lássák el a piacot. Ha a bányákat és a hasonló nehéz körülményeket „túlélik” az autók, akkor működőképesek lehetnek a való világban is. Az egyik megoldandó feladat a Hiluxokkal kapcsolatban, hogy a protípusok csak a hátsó kerekeiket hajtják, a négykerék-hajtású kivitel elkészítése még várat magára.

Szerencsére a japánok a földön járnak, ezért az első körben energiacégek és bányászati vállalatok lesznek a célközönség, akiknek nem olyan nehéz megoldani a „világ végén” vagy a telephelyeiken a hidrogén utántöltését.

 

Kiemelt kép forrása: Toyota

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.