Fenntarthatóság

Nem lehetetlen: íme a 100%-ban megújuló energiát hasznosító országok listája

S.Rita | 2024.07.08. 06:05

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem igényli a tisztább energiaforrásokra való globális átállást, ebben a fejlesztésben pedig néhány ország vezető szerepet tölt be. A COP28 megállapodás szerint az éves növekedésnek 2030-ig legalább 320 gigawattnak kell lennie ahhoz, hogy az évtized végére megháromszorozzuk a megújuló energia mennyiségét.

 

Miközben a világ a fosszilis tüzelőanyagokról való sürgős átállással küzd, hét megújuló energiát hasznosító ország kiemelkedik, amelyek villamosenergiájuk 99,7%-át vagy annál is többet megújuló forrásokból állítják elő, például geotermikus, víz-, nap- és szélenergiából. A HappyEcoNews összeállításából kiderül, melyek ezek az országok.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem igényli a tisztább energiaforrásokra való globális átállást, ebben a fejlesztésben pedig néhány ország vezető szerepet tölt be. (Fotó: Canva)

 

1. Albánia

Albánia a folyóinak erejét hasznosítja villamosenergia-termelés jelentős részéhez. A vízenergia a csapadékmennyiségtől függően 70-80%-ban járul hozzá az előállításhoz. Bár a fosszilis tüzelőanyagok még nem teljesen koptak ki az ország gyakorlatából, Albánia aktívan törekszik a nap- és szélenergia hasznosítására is, hogy diverzifikálja energiaszerkezetét és csökkentse a nem megújuló erőforrásoktól való függőséget.

2. Izland

Izland a közép-atlanti gerincen fekszik, és egyedülálló geológiai előnyökkel rendelkezik. A rendkívül aktív vulkanikus tevékenység fűti a hatalmas földalatti tározókat, így a geotermikus energia a villamosenergia-termelés gerincét képezi, 70%-át adja. A fennmaradó 25%-ot a vízenergia, 5%-ot pedig a szélenergia teszi ki, ezzel Izland a tiszta energiák valódi vezető országa.

3. Bhután

A Himalájában fekvő Bhután szintén folyóinak erejét használja ki, hogy azok gyors folyásának segítségével a villamosenergiájának 90%-át vízenergiával állítsa elő. Ez az apró ország büszke a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségére, és jó úton halad afelé, hogy 2050-re elérje célját, és teljesen szén-dioxid-negatívvá váljon.

4. Etiópia

A kelet-afrikai Etiópia figyelemre méltó átalakuláson ment keresztül. A gazdasági kihívások ellenére kifejezetten gyorsan bővítette a megújuló energiával kapcsolatos infrastruktúráját, és jelenleg a villamosenergia-termelés mintegy 90%-át vízenergia-termeléssel fedezi. Az ország hatalmas geotermikus és szélenergia-potenciállal büszkélkedhet, amelyek a közeljövőben nagyobb szerepet fognak játszani az ország energiaszerkezetében.

5. Nepál

Nepál, amelyet gyakran a „Himalája országaként” emlegetnek, földrajzi adottságait kihasználva többféle forrásból származó villamos energiát termel. Az előállítás jelentős részét, nagyjából 70%-át, a vízenergia adja. Nepál azonban a szél- és napenergiában rejlő lehetőségeket is kihasználja, hogy fenntarthatóbb és diverzifikáltabb energiamixet hozzon létre.

6. Paraguay

Dél-Amerikának is megvan a maga bajnoka a megújuló energiaforrások terén. Paraguay büszkélkedhet a Parana folyón található vízerőművel, az Itaipu gátral, amely az ország villamosenergiájának 98%-át termeli. A biomassza kis mértékben járul hozzá a fennmaradó 2%-hoz.

7. Kongói Demokratikus Köztársaság

A Kongói Demokratikus Köztársaság jelentős lépéseket tett a Kongó folyó hatalmas vízenergia-potenciáljának kihasználása felé. Jelenleg a vízenergia biztosítja az ország villamosenergia-termelésének jelentős részét, becslések szerint több mint 90%-át. Emellett a nap- és szélenergia hatalmas fejlődési potenciált rejt magában.

Miközben a világ a fosszilis tüzelőanyagokról való sürgős átállással küzd, hét megújuló energiát hasznosító ország kiemelkedik, amelyek villamosenergiájuk 99,7%-át vagy annál is többet megújuló forrásokból állítják elő, például geotermikus, víz-, nap- és szélenergiából. (Fotó: Canva)

 

Globális trendek és a jövő kilátásai

A 100%-ban megújuló energiát hasznosító országok által tanúsított vezető szerep figyelemre méltó, de a jó hírek túlmutatnak rajtuk. A Stanford Egyetem professzorának, Mark Jacobsonnak a közelmúltban készült tanulmánya egy bíztató globális tendenciát tár fel:

további 40 országnak sikerült 2021-ben és 2022-ben villamosenergiájának legalább felét megújuló energiaforrásokból előállítania.

Európa jelentős mértékben hozzájárul ehhez a növekedéshez, 11 ország lépi át az 50%-os határt. Sőt, olyan országok, mint Németország és Portugália, bemutatták a rövid távú, 100%-os megújulóenergia-felhasználás lehetőségét is. Ezek az előrelépések hozzájárulnak a tisztább környezethez, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentéséhez és az elkövetkező generációk fenntarthatóbb jövőjéhez.

Ez a pozitív tendencia azonban nem szabad, hogy háttérbe szorítsa a továbbra is fennálló kihívásokat.

A legfontosabb fejlesztendő területek közé tartozik az energiatárolás, a hálózati korszerűsítés, a politikai támogatás és a közoktatás.

A COP28 megállapodás szerint a megújulók éves növekedésének 2030-ig legalább 320 gigawattnak kell lennie ahhoz, hogy az évtized végére megháromszorozzuk a megújuló energia mennyiségét. (Fotó: Canva)

 

1. Energiatárolás

A megújuló energiaforrásokra való támaszkodás növekedésével mind tárolási, mind költségvetési szempontból hatékony megoldásokra van szükség. Az akkumulátor-technológia és a szivattyús víztárolás fejlődése kulcsfontosságú a stabil és megbízható villamosenergia-hálózat biztosításához.

2. Hálózati korszerűsítés

Sok meglévő elektromos hálózatot a fosszilis tüzelőanyagokkal történő központi energiatermelésre terveztek. E hálózatok korszerűsítése a megújuló energiaforrások megosztott jellege miatt elengedhetetlen az optimális integráció és hatékonyság szempontjából.

3. Politika és ösztönzők

A megújulóenergia-termelést ösztönző kormányzati politikák jelentősen felgyorsíthatják az átállást. Ezek közé tartoznak a termelőknek fizetendő betáplálási tarifák, a tiszta energia megoldásokat alkalmazók adókedvezményei, valamint a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget csökkentő szén-dioxid-árképzési mechanizmusok.

4. Közoktatás és tudatosság

A gondolkodásmód megváltoztatása és a megújuló energiával kapcsolatos projektek társadalmi támogatásának előmozdítása kulcsfontosságú a hosszú távú sikerhez. A tiszta energiával kapcsolatos környezeti előnyök és gazdasági lehetőségek tudatosítása segíthet a szélesebb körű részvétel ösztönzésében.

A kihívások ellenére a 100%-ban megújuló energiát hasznosító, vezető országok által elért eredmények és a megújuló energiaforrások bevezetésének növekvő globális lendülete optimizmusra ad okot. A technológia javulásával, a tárolási megoldások hatékonyságának növekedésével és a nemzetközi együttműködés erősödésével egyre inkább megvalósíthatóvá válik a tiszta energiára való áttérés.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.