Vállalatok

A MET Csoport hosszútávú amerikai LNG-megállapodást kötött a Shell-lel

NRGreport | 2024.07.09. 10:16

A svájci központú MET Csoport 10 éves, hosszútávú LNG-vásárlási megállapodást kötött a Shell-lel. A szerződés átvételi pontja a Mexikói öbölben van, amellyel a MET – az európai ügyfeleinek ellátása mellett – globális diverzifikációt is biztosít a portfóliójának.

 

A Shell-lel kötött hosszútávú szerződés lehetővé teszi, hogy a MET Csoport tovább diverzifikálja LNG-portfólióját, hozzájárulva az ellátásbiztonság megteremtéséhez európai ügyfeleinek, a saját gáztüzelésű erőművétől a magas energiaigényű ipari vállalatokon és kkv-kon át egészen a háztartásokig.

A MET európai portfóliójának ellátásbiztonsága mellett, a rugalmas LNG-ellátás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy diverzifikálja üzleti tevékenységét, és új térségekben, például Ázsiában is terjeszkedjen.

A MET Európában az egyik földrajzilag legdiverzifikáltabb LNG-importstruktúval rendelkezik. Az integrált energiavállalatnak hosszútávú visszagázosítási kapacitása van Németországban, Horvátországban és Spanyolországban, és az elmúlt években 8 különböző országba importált LNG-t – többek között a földközi-tengeri térségbe (Görögország, Olaszország, Horvátország, Spanyolország), Északnyugat-Európába (Egyesült Királyság, Belgium, Németország) és az északi régióba (Finnország). A MET több mint 30 LNG-szállítmányt importált Európába 2023-ban.

„A hosszútávú FOB-megállapodás tökéletesen illeszkedik a MET Csoport LNG-stratégiájába. Visszagázosítási kapacitásportfóliónknak köszönhetően diverzifikált importpozíciónk van Európa-szerte, így rugalmas ellátási forrásokkal tudjuk optimalizálni ügyfeleink felmerülő igényeit. Mivel az átvételi pont a Mexikói öbölben van, és a szállítás a MET felelőssége, a mostani lépéssel olyan hosszútávú pozíciót biztosítunk, amely a globális LNG-piacokon is lehetővé teszi a diverzifikálást” – mondta Vargha György, a MET International vezérigazgatója.

„Az LNG meghatározó szerepet játszik az energiabiztonság megteremtésében, így a mostanihoz hasonló megállapodások kulcsfontosságúak. Már várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a MET Csoporttal, biztosítva a gázszükségleteiket, és segítve széles ügyfélkörük igényeinek kiszolgálását” – hangsúlyozta Tom Summers, a Shell LNG kereskedelmi üzletágának alelnöke.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.