Mobilitás

Hat elektromos autót addig vezettek, amíg teljesen le nem merültek – ki nyerte a versenyt?

S.Rita | 2024.07.09. 06:05

Nehéz 30 másodpercnél többet beszélgetni az elektromos autókról anélkül, hogy a hatótávolság témája ne merülne fel. A belső égésű autók vásárlói soha nem gondolnak erre, de az elektromos autók esetében mindenki tudni akarja, hogy mekkora a hivatalos hatótávolságuk – és ami még fontosabb, hogy ebből a hatótávolságból mennyi áll ténylegesen rendelkezésre a valós vezetés során.

 

Erre a kérdésre Mat Watson és a Carwow csapata hat új, Európában megvásárolható elektromos autóval kereste a választ. A verseny résztvevői a BYD Seal, a BMW i5, a Mercedes EQE, a Polestar 2, a frissen felújított Porsche Taycan és a Tesla Model 3 voltak.

Az akkumulátorok mérete a Tesla 75 kWh-tól a Porsche 97 kWh-ig terjedt, míg a WLTP-értékek BMW i5 legkisebb, 583 kilométeres távolságával kezdődtek, és a Taycan 678 kilométeres értékénél tetőztek.

Ahelyett, hogy egy magánpályán mesterséges körülmények közötti tesztnek vetették volna alá a hatost, az autókat valós utakon, valós forgalmi helyzetekben vezették. A sofőrök mindig betartották a törvényes sebességhatárt, és mindegyik modellt alapjáraton tartották, de a fűtést tetszés szerint használták, hogy kényelmesen érezzék magukat. Ami azt jelenti, hogy nem mindegyik autó pontosan ugyanazt a bánásmódot kapta, de a tapasztalataik így is elég közel álltak egymáshoz ahhoz, hogy az eredmények érvényesek legyenek.

Watson az út során mindegyik autóba beült, és röviden bemutatta őket, dühöngött a BYD klímaberendezése és infotainment képernyője miatt, majd dicsérte a Mercedes zajszigetelését. De végtére is a teszt a számokról szól, és van bőven, amin átrághatjuk magunkat.

 

Nyertesek és vesztesek

A Porsche rendelkezett a legnagyobb akkumulátorral, a legnagyobb állítólagos hatótávolsággal és a legjobb valós hatótávolságot is elérte (592 km), ez egyben azt is jelentette, hogy csak 87,5 százalékát érte el a WLTP-értéknek, és a 6,1 km/kWh hatékonysági pontszáma a második legrosszabb volt.

A BMW i5 5,9 km/kWh hatékonysági értékkel az utolsó helyen végzett, és csak 476 kilométert tudott megtenni az állítólagos 583 kilométerrel szemben, ami azt jelenti, hogy a hivatalos hatótávolság 82 százalékát teljesítette.

A legnagyobb nyertesek a Mercedes EQE és a Tesla Model 3 voltak, amelyek kisebb akkumulátorokkal közelítették meg a Porsche valós hatótávolságát (575 km a Mercedes, 567 km a Tesla esetében). A Mercedes 6,4 kilométer/kWh hatékonysági értéket, míg a Tesla 7,5 km/kWh-t hozott, és legalább 90 százalékban tartották magukat az ígért hatótávolsághoz.

Természetesen ezeknek a számoknak az elérése azt jelentette, hogy a sofőröknek addig kellett vezetniük az autókat, amíg le nem merült az akkumulátoruk, ami szintén felvetett néhány érdekes kérdést.

A Tesla például még több mint 32 kilométert tudott menni, miután a hatótáv-kijelzője nullát mutatott, míg végül kikapcsolta magát, és behúzta a kéziféket, alig néhány méterre a töltőtől.

A BYD sofőrje alatt leállt az autó, de miután néhány percre otthagyta, gyűjtött annyi energiát, hogy képes egy töltőig elmenni.

 

Az eredmények

Modell Akkumulátor mérete WLTP hatótávolság Valós hatótávolság Az ígért hatótávolság hány %-ban teljesült? Hatékonyság
BMW i5 81 kWh 583 km 476 km 82% 5,9 km/kWh
BYD Seal 82.5 kWh 409 km 499 km 87.5% 6,1 km/kWh
Mercedes EQE 300 89 kWh 612 km 575 km 94% 6,4 km/kWh
Polestar 2 LR 79 kWh 653 km 534 km 82% 6,7 km/kWh
Porsche Taycan 97 kWh 678 km 592 km 87.5% 6,1 km/kWh
Tesla Model 3 LR 75 kWh 628 km 567 km 90% 7,5 km/kWh

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.