Fenntarthatóság

A világ legnagyobb tengeri szélerőműparkja 6 millió otthon áramellátását biztosítja majd

S.Rita | 2024.07.11. 06:05

A Dogger Bank szélerőműpark, a világ legnagyobb, 3,6 GW kapacitású tengeri szélerőműparkja bővítés előtt áll, miután a fejlesztők, az SSE és az Equinor benyújtották a projekt D fázisára vonatkozó vizsgálati jelentést. A legutóbbi lépéssel több mint 2 GW kapacitással bővülhet a projekt.

 

Mivel az országok világszerte tisztább módszereket keresnek energiaszükségletük kielégítésére, a megújuló energiaforrásokat, például a szél- és napenergiát intenzíven alkalmazzák. Az Egyesült Királyság számára, amely a földterület és a napsütés szempontjából korlátozott helyzetben van, a tengeri szélerőművek könnyebben telepíthetők – írja az Interesting Engineering.

A tengeri szélerőművek révén a régió kihasználhatja az Északi-tenger erős szeleit is, ami 2015-ben a Dogger Bank szélerőműpark engedélyezéséhez vezetett. Bár a projekt jelenleg is három szakaszban épül, a fejlesztők engedélyt kérnek egy negyedik szakaszra, amely tovább növelheti az energiatermelési kapacitást.

A Dogger Bank szélerőműpark, a világ legnagyobb, 3,6 GW kapacitású tengeri szélerőműparkja bővítés előtt áll, miután a fejlesztők, az SSE és az Equinor benyújtották a projekt D fázisára vonatkozó vizsgálati jelentést. (Fotó: Dogger Bank)

 

Mekkora a Dogger Bank projekt?

A Yorkshire partjaitól 200 km-re található Dogger Bank projekt az Északi-tengeren található tengeri szélerőművek csoportja. A projektet egyenként 1,2 GW kapacitású szakaszokban építik ki.

A projektet a GE Halide sorozatú szélturbinái hajtják, amelyek maximális teljesítménye 14,7 MW. A projekt első három fázisában várhatóan 277 turbinát telepítenek, ami együttesen 3,6 GW energiatermelési kapacitást eredményez. A projekt csúcsidőben hatmillió brit otthon energiaszükségletét lesz képes kielégíteni.

A projekt tavaly októberben kezdte meg a villamosenergia-termelést. A három fázis befejezésének ütemterve azonban 2025-ig terjed.

 

Jön a D fázis

Miközben a Dogger Bank projekt korábbi szakaszainak építési tevékenysége folytatódik, a projekt fejlesztői, az SSE Renewables és az Equinor megkezdték a D fázis építési folyamatát. A szélturbinák építése ebben a szakaszban a Dogger Bank projektet a partoktól 210 kilométerre terjesztené ki.

A brit National Grid ESO által kiadott átmeneti központosított stratégiai hálózati terv szerint a Dogger Bank D projekt a Yorkshire keleti részén, East Riding of Yorkshire-ben tervezett Birkhill Wood alállomáshoz csatlakozik majd.

A fejlesztők engedélyt kértek az építkezéshez a The Crown Estate-től, az Anglia, Wales és Észak-Írország körüli tengerfeneket kezelő hatóságtól. Ha a jóváhagyást megkapják, a Dogger Bank D fázisának kapacitása 2 GW lesz a befejezéskor, és ezzel a világ legnagyobb tengeri szélerőműparkja tovább fog bővülni.

A Dogger Bank D fázisa energiatermelő kapacitása miatt nemzeti jelentőségű infrastrukturális projektnek minősül, és a folytatáshoz környezeti hatásvizsgálat (KHV) szükséges. A fejlesztők által készített felmérő jelentés elindítja a KHV folyamatát.

„A jelentés fontos mérföldkő a Dogger Bank D számára, és kulcsfontosságú része a tengeri szélerőműpark fejlesztésének. A jelentés meghatározza a projektjavaslatok hatókörét és azonosítja a legfontosabb környezeti tényezőket. Alig várjuk, hogy megkapjuk a tervezési felügyelőség átfogó véleményét és a konzultánsok véleményét, amely segít majd a fejlesztési javaslataink kidolgozásában” – mondta Rob Cussons, az SSE Renewables Dogger Bank D projektigazgatója sajtóközleményében.

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.