Innováció

Új áttörés az akkumulátorok világában: Az Apple partnere forradalmi anyaggal erősíti a szilárdtest-akkumulátorokat

Devenyi Dalma | 2024.07.11. 05:35

Az Apple egyik vezető beszállítója, a TDK Corporation, jelentős előrelépést tett a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésében egy új anyag, a CeraCharge bevezetésével.

 

Ez az innováció radikálisan megnöveli az akkumulátorok energiasűrűségét, ami számos elektronikai eszköz teljesítményét és élettartamát is javíthatja – írja az interestingengineering.com.

 

CeraCharge: A jövő akkumulátora

A CeraCharge a világ első teljesen kerámiából készült szilárdtest SMD-akkumulátora, mely a legkülönfélébb IoT-eszközökben való használatra is tökéletesen alkalmas.

A dolgok internete (angolul: Internet of Things, rövidítve: IoT) lényegében olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni.

A TDK szerint ez az anyag lehetővé teszi az akkumulátorok számára, hogy elérjék a 1000 Wh/L energiasűrűséget, ami százszor nagyobb, mint a hagyományos szilárdtest-akkumulátoroké.

A TDK új anyaga nagy reményeket kelt a kisebb hordozható eszközök – például vezeték nélküli fülhallgatók, hallókészülékek és okosórák – teljesítményének növelése terén is. A cél az volt, hogy az energiasűrűség növelésével hosszabb élettartamú, megbízhatóbb akkumulátorokat hozzanak létre, amelyek megfelelnek a modern felhasználók igényeinek.

Az újratölthető CeraCharge akkumulátorok nemcsak az IoT eszközökben, de más Apple termékekben, például az AirPods fülhallgatókban és az Apple Watch-okban is használhatók lesznek. (Fotó: Canva)

 

Az új szabályozásokra adott válasz

Az Európai Unió új szabályozása szerint a márkáknak fokozatosan ki kell vonniuk az eldobható akkumulátorokat, az újratölthető darabok javára. A TDK új technológiája éppen a megfelelő időben érkezik, mivel az újratölthető CeraCharge akkumulátorok kiválthatják a jelenleg használt gombelemeket, amelyeket nem lehet újratölteni, és körülbelül csak egy órát bírnak.

 

Fenntarthatóság és környezetvédelem

A 1000 Wh/L energiasűrűség révén a CeraCharge akkumulátorok tartósabbak és újratölthetőek lesznek, ami jelentősen csökkentheti az elektronikai hulladék mennyiségét.

Az új szilárdtest-akkumulátorokat oxidalapú szilárd elektrolit és lítiumötvözet-anódok felhasználásával fejlesztették ki, ami garantálja a biztonságot, különösen a viselhető eszközök esetében.

 

Fejlett gyártási technológiák

A fejlett többrétegű laminálási technológia és a továbbfejlesztett gyártási módszerek javítják az akkumulátorok tartósságát és teljesítményét, ami hosszabb élettartamot és ritkább cserét eredményez. Ezek az innovációk hozzájárulnak a környezeti hatások minimalizálásához is.

Az újratölthető CeraCharge akkumulátorok nemcsak az IoT eszközökben, de más Apple termékekben, például az AirPods fülhallgatókban és az Apple Watch-okban is használhatók lesznek.

Bár a fejlesztés jelenleg még kezdeti stádiumban van, a TDK bejelentése azért is ígéretes, mert már konkrétan kifejlesztették az új anyagot, szemben más cégekkel, amelyek főleg csak potenciális áttörésként hirdetik meg technológiájukat.

 

Kiemelt kép forrása: TDK Corporation

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.