Vállalatok

A Gazprom először adott el gázt rubelben nyugat-európai vevőnek

NRGreport | 2019.03.11. 16:31

A Gazprom hagyományosan dollárban és euróban árulja a gázt Európa-szerte, ám múlt héten először zártak tranzakciót rubelben az elektronikus kereskedelmi platformjukon (ESP). A mintegy 80 millió köbméternyi gáz a német NCG (NetConnect Germany) hub-ba fog megérkezni a hónap vége felé.

Elena Burmistrova, a Gazprom Export ügyvezetője a tranzakciót roppant szimbolikusnak nevezte.

“Először fordult elő a Gazprom Export életében, hogy nyugat-európai vállalat rubelben vásárolt és fizetett orosz gázért. Tovább fogjuk fejleszteni a rubel alapú kereskedelmet a kereskedelmi központunkon (ESP) keresztül” – mondta bizakodva Burmistrova.

A Gazprom Export szeptember vége óta árul gázt az ESP-n keresztül, mellyel kiválóan tudja diverzifikálni gázkereskedelmét Európa felé, és a klasszikus, hosszú távú szerződéses modellen felül így direktben is el tudnak jutni európai vevőkhöz.

Bár a legtöbb szerződés lehetővé teszi a rubel alapú elszámolást, senki nem élt eddig vele, mert a tranzakciós költségek magasabbak, mint dollár elszámolás esetén, ráadásul a rubel árfolyamát relatív nagy fluktuáció jellemzi, így egy nagyobb tranzakció esetén nem árt számolni némi hedzseléssel is.

A S&P Global Platts számításai szerint a Gazprom Export eddig 2.8 milliárd köbméternyi gázt adott el ezen az elektronikus platformján az elmúlt hónapokban. A 80 millió köbméter viszonylag nagy mennyiségnek számít és valamivel több mint 1 milliárd rubelnek felel meg.

 

Kép forrása: Pixabay

  NRGreport
Címkék
#dollár   #Elena Burmistrova   #ESP   #euró   #export   #gáz   #gázkereskedelem   #Gazprom   #NCG   #rubel   #S&P Global  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.