Vállalatok

Irigylésre méltó feltételekkel veszi az üzemanyagot a BKV

NRGreport | 2019.05.15. 12:02

Valamivel több mint 33 milliárd forint értékben vásárolhat üzemanyagot a következő években a BKV a Moltól – derül ki a két cég által április végén aláírt szerződésből. A megállapodás értelmében a budapesti közlekedési vállalat évi 31,69 millió liter dízelt vesz az olajipari cégtől. A szerződést két esztendőre írták alá, de a lejárata előtt még 12 hónappal meghosszabbítható, ráadásul a rögzített mennyiségtől is el lehet térni mindkét irányba 25 százalékkal, így jön ki a hatalmas összeg.

A BKV egyébként tartálykocsikban kapja az üzemanyagot, amiért – ennek, illetve a rendelt mennyiségnek megfelelően – sokkal kevesebbet fizet, mint egy átlag autós a kutakon. A szerződés értelmében a Mol a hivatalos nagykereskedelmi árához képest 7,79 forint kedvezményt ad literenként. Mivel emellett a kiskereskedelmi árrést sem kell kifizetni, jelenleg a közlekedési vállalat nagyjából 25 forintot spórol literenként.

Ez a kedvezmény körülbelül ugyanannyi, mint amennyit a Volán-társaságok kaptak néhány hónappal ezelőtt egy nagyon hasonló közbeszerzés során. Ezeknek a cégeknek szintén a Mol szállítja az üzemanyagot, ám az ezeket a járatokat fenntartó cégek még a BKV-nál is jóval több  gázolajat vesznek. A tenderkiírás szerint egészen pontosan évi 184 millió litert, ebből durván 161 milliót tartálykocsiban, a többit benzinkutakon.

A Volán-társaságoknak a tartálykocsis szállításra a nagyker árhoz képest 7,2 forintos kedvezményt kínált a Mol nyertes ajánlatában. Elsőre furcsa lehet, hogy a nagyobb mennyiség ellenére a Volán fizet többet, ám ebben biztosan szerepet játszik, hogy míg a BKV-nak a megrendelt üzemanyag nagy részét mindössze öt budapesti helyszínre kell leszállítani, addig a Volán-társaságoknak közel száz olyan telephelyük van, ahol tankolják a buszokat.

A BKV számára a Mol halasztott fizetési lehetőséget is biztosít. Ez azt jelenti, hogy egészen addig nem kell szankciókkal számolnia a budapesti tömegközlekedési vállalatnak, amíg a szerződésből eredő tartozásai el nem érik az 1,9 milliárd forintot. Ha viszont átlépik ezt a keretet, akkor a Mol leállíthatja a szállításait.

A BKV és a Volán dízelfelhasználása egyébként az országos statisztikákban is elég jól látszik. Részben ennek a két cégnek a megrendeléseivel magyarázható, hogy a gázolaj-értékesítésnek csak a háromnegyede zajlik kutakon, miközben a benzinnél ugyanez az arány 97 százalék. Ezek a társaságok a teljes hazai fogyasztás nagyjából 6-7 százalékáért felelnek.

  NRGreport
Címkék
#BKV   #Mol   #üzemanyag  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.