Fenntarthatóság

5 megújulóenergia-megoldás az otthonába, amiről még nem is hallott

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.09. 10:36

Ha arról van szó, hogy környezettudatosabbá akarunk varázsolni egy lakást, akkor mindenki rögtön a napelemekre gondol. Pedig ezeken kívül rengeteg lehetőség van még arra, hogy kicsit zöldebb legyen az otthonunk, többek között olyanok is, amelyekről ritkán hallani. Ezek közül mutatunk be most párat.

Szélerőmű otthonra

Ritkán jut eszünkbe, hogy nem csak a nap energiáját, de a szélét is kihasználhatjuk az otthonunkban. Ha szélenergiáról van szó, legtöbben a nagy szélerőművekre gondolunk, de otthonra is lehet turbinákat vásárolni, amelyek, ha jók a feltételek, legalább kiegészíthetik, de sokszor akár ki is válthatják a ház áramtermelését – mindez attól függ, hogy mennyire fúj a szél az adott területen. Itthon ez még nem annyira elterjedt megoldás, többek között azért, mert Magyarországon a legtöbb területen nincs akkora szél, hogy érdemes legyen befektetni, pontosan ez az oka annak is, hogy viszonylag kevés az ipari szélturbina is az országban. A hegyvidékeken viszont lehet, hogy érdemes elgondolkodni egy ilyen otthoni szélturbinán is.

Geotermikus hőszivattyú

Itthon kifejezetten jók a körülmények a geotermikus energia kiaknázására, a lakás fűtését akár teljesen ki lehet váltani ilyesmivel (szakemberek szerint nagyjából 300 négyzetméteres nagyságig megoldható), de akár csak a medence fűtésére is használhatja, hogy az ne fogyassza a drága áramot. A megoldás további előnye, hogy gyorsan beszerelhető, és olcsó a karbantartása.  A hőszivattyú alkalmazásakor néhány dologra kell figyelni: megfelelő teljesítményű hőszivattyú kiválasztása, elégséges méretű puffertartály beépítése, a kívánt tömegáram biztosítása az előbbi kettő berendezés között (hőcserélő, csőátmérő és keringető szivattyú pontos megválasztásával), valamint elégséges villamosenergia az indító áramhoz.

Energiatermelő zsindelyek

Ha nem szeretne óriási napelemeket szerelni a háztetőre, a napelemes zsindelyek jó megoldást nyújthatnak. Ezek gyakorlatilag tetőcserép formában nyújtják a napelem összes előnyét, viszont kevésbé körülményes és sokkal olcsóbb a felhelyezésük. A legtöbb verzió ráadásul több energiát is állít elő, mint egy hagyományos szolárpanel. A tisztítással sem kell bajlódni, mivel öntisztítóak, formájukból adódóan pedig könnyen mozgathatók és fektethetők. Ha felújítaná a tetőt, vagy építkezésbe kezdene, és kihasználná a napenergia nyújtotta előnyöket, a napelemes tetőcserepek lesznek a tökéletes választás.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.