NRGreport
Menü

Egy holland cég globálisan oldaná meg az elhasznált autógumik problémáját

Évente 1,5 milliárd autógumit dobnak ki világszerte, és ennek legnagyobb része a szemétégetőkben végzi. A mérgező füstök, melyek égetés közben keletkeznek, szennyezik a környezetet és rossz hatással vannak a levegő minőségére, így az egészségünkre is.

Egy holland cég, a Black Bear Carbon viszont új, fenntarthatónak tűnő megoldással állt elő,ez pedig annyira meggyőzőnek tűnik, hogy a 2019-es World Economic Forum technológiai úttörőjének díját is elnyerte.

Mit csinálnak a gumikkal?

Technikájuk szerint először felmelegítik az öreg gumikat, majd feldarabolják azokat, gumipelletet készítve belőlük. Ez a fekete pellet "kormot", vagyis fekete színező anyagot tartalmaz, melyet jól fel tudnak használni új termékek elkészítéséhez. Csak néhány példát említve: a tollunkban lévő tintától kezdve a laptopunk billentyűzetéig, de virágcserepet, konyhai eszközöket, konnektorokat, vagy akár ismét autógumikat lehet belőle gyártani, sőt, műanyag bútorok készítésénél is felhasználható színezésre. Egy gumiabroncs negyven százalékát lehet így (újra) felhasználni.

A gumiőrlemény fel nem használható részét, kb az eredeti mennyiség hatvan százalékát ezután olajjá és gázzá alakítják, amivel a daraboláshoz és az új termékek előállításához szükséges energiát fedezik. A vállalatnak így negatív szén-dioxid lábnyoma van.

A cég tulajdonosai azt akarják elérni, hogy minden egyes használt autógumiból olyan termék jöjjön létre, aminek hasznát vesszük. A Hollandiában lévő telephely évente egymillió gumiabroncsot tud feldolgozni - számításaik szerint 800 további üzemmel azonban a világon használt összes gumiabroncsot újra tudnák újrahasznosítani.

Ha mindezek a telepek üzembe állnának, a globális olajfelhasználás csökkenést 215 millió hordóval lehetne csökkenteni - csakúgy, mint a szén-dioxid kibocsátást. További plusz hozadék volna, hogy lökést adnának a körkörös, fenntartható gazdálkodásnak, miközben az összes szemétből új termékek készülnének.

 

Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Bugány János

Forrás: euronews.

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »