Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Varró: Kína húzza leginkább az LNG iránti keresletet

NRGreport | 2019.09.16. 18:22

Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza a decemberi Budapest LNG Summit egyik előadója az energiaátmenet kihívásairól, növekvő LNG keresletről és a kelet-közép-európai régió kihívásairól beszélt interjújában.

Varró interjújában elmondta, hogy a gáznak még évtizedekig kiemelkedő jelentősége lesz, mivel a globálisan emelkedő ipari felhasználás során nagyon nehéz a gáz helyettesítése – ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a gáz az egyetlen, megújulók számára rugalmasságot biztosító lehetőség.

Elemezte továbbá az Európai Unió által vízionált integrált gázpiac lehetőségeit, mely többek között biztosítaná az LNG szabad áramlását az egyes uniós országok között. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarország nem csupán az interkonnektorok megépítése területén tett sokat, de mind szolgáltatásokban, mind transzparenciában is jelentős fejlődést tapasztalhatnak a piac szereplői.

A globális kihívások tekintetében rámutatott arra, hogy mivel Ázsia és a csendes-óceáni térség gáztermelése jelenleg nem elegendő ahhoz, hogy a növekvő igényeket kielégítse, ezért félévenként újabb és újabb import-projektet indítanak: így nem csak Oroszország és Közép-Ázsiai tud exportálni, hanem egzotikusabb forrás országok is szóba jöhetnek, mint Katar vagy Kelet-Afrika.

A teljes interjú itt tekinthető meg.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Címkék
#CEE   #gáztermelés   #IEA   #Katar   #LNG   #Oroszország   #Varró László  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.