Trading

Olyan drága lehet az olaj, amit még soha nem láttunk

NRGreport | 2019.10.01. 11:37

Csillagászati magasságokba emelkedhet az olaj ára, ha súlyosabbra fordulnak az Irán és Szaúd-Arábia közötti feszültségek – mondta le a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman a CNBC-nek adott interjú során.

"Ha a világ nem tesz határozott lépéseket Irán megfékezésére, akkor tovább eszkalálódhatnak a feszültségek, amelyek az egész világ érdekeit sérthetik" – mondta Mohammed bin Salman, utalva a két héttel ezelőtti dróntámadásra, ami mögött Iránt sejtették.

A koronaherceg szerint, aki nemrégiben lett Szaúd-Arábia új energiaminisztere, az olajkészletek olyan mértékben visszaeshetnek és az árfolyamok olyan mértékben megugorhatnak, amit még nem láttunk az életünk során. A szeptember 14-i dróntámadást követően, amely a szaúdi állami olajcég, a Saudi Aramco létesítményét célozta az olaj árfolyama közel 20 százalékot ugrott hirtelen. Az ijedtség nem volt ok nélküli, hiszen étmenetileg az ország kitermelésének fele, a világ kitermelésének pedig 5 százaléka kiesett. A Közel-Kelet biztosítja a világ energiakínálatának 30 százalékát.

Energiaipari szakértők szerint az olaj árfolyama 100 és 150 dollár közé emelkedhet abban az esetben, ha a két nagykitermelő között háború törne ki.

  NRGreport
Címkék
#Irán   #olaj   #olajár   #Saudi Aramco  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.