Trading

Tovább tarthat a gázkrízis

NRGreport | 2019.10.30. 11:32

Tegnap háromoldalú tárgyalást tartott az orosz, az ukrán fél és az Európai Bizottság, melyek a 2020-ban lejáró orosz-ukrán gáztranzit szerződés meghosszabbítását céloznák. Annyiban sikerült csak maradni, hogy novemberben újra tárgyalóasztalhoz ülnek, írja a BruxInfo nyomán a Portfolio.

Maros Sefcovic, az energiaunióért felelős bizottsági alelnök csalódottan nyilatkozott a tegnapi egyeztetésről, mivel nem sikerült érdemi előrelépést elérni 2020 januárjától a Ukrajnán keresztüli orosz gáz tranzitjáról. Sefcovic szerint nem megoldható az ukránok kiiktatása az európai ellátásból, így csak idő kérdése, hogy a felek félretegyék ellentéteiket.

A hosszútávú orosz-ukrán szerződés idén év végén jár le, mely többek között Magyarországot is bizonytalanságban tartja az elkövetkező tél gázellátása kapcsán, ami miatt csurig vannak töltve a hazai gáztározók.

A legutóbbi szeptemberi egyeztetés ígéretesnek bizonyult, azonban most elmaradt az áttörés, mivel Moszkva új igényekkel lépett elő, az oroszoktól már jól megszokott csomagmegoldást kínált, mely tartalmazná többek között Gazprom és az ukrán Naftogas közötti elszámolási vitával kapcsolatos kérdéseket, és Kijev ígéretét, hogy saját belső felhasználására közvetlenül is vásárolna földgázt az oroszoktól.

Az ukránoknak mérlegelni kell az új ajánlatot, így továbbra is maradhat a bizonytalanság. Az oroszok ráadásul még további időt is kértek, ugyanis állításuk szerint későn kapták meg fontos dokumentumok oroszra fordított mását.

Az idő egyre jobban sürget, ugyanis amennyiben legkésőbb decemberben nem állapodnak meg a felek, akkor felfüggesztésre kerülhet a gázszállítás az ukrán határon. Amennyiben a hosszútávú szállítási szerződésről mégsem sikerülne a feleknek megegyeznie, abban az esetben egy rövidtávú megállapodás jöhetne létre, mely 2020 január 1 és június 1 között szabályozná a viszonyokat első lépésben.

Éves szinten 40-60 milliárd köbméter földgáz szállításáról van szó, további 22-30 milliárd köbméternyi rugalmassággal megtoldva, mely mindkét fél számára igen jelentős méret. Brüsszel 10 éves szerződést javasol a feleknek, melynek a tarifarésze öt év után újratárgyalható lenne.   

Címlapkép: Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

  NRGreport
Címkék
#gáz   #gáztranzit   #Oroszország   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.