Vállalatok

Tőzsdére megy a világ legnagyobb olajtársasága – A Saudi Aramco minden idők legnagyobb IPO-jára készül

NRGreport | 2019.11.05. 08:16

A korábban megjelent hírekkel összhangban vasárnap bejelentették, hogy a világ legnagyobb olajtársasága, a Saudi Aramco tőzsdére megy. Az IPO-ra, amely könnyen lehet, hogy minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátása lesz, várhatóan már decemberben sor kerülhet – írja a New York Times beszámolójában.

Helyesnek bizonyultak a Reuters piaci forrásoktól származói információi: Szaúd-Arábia vasárnap valóban bejelentette, hogy korábbi terveivel összhangban tőzsdére viszi a Saudi Aramcot, a világ legnagyobb olajtársaságát. Az IPO terve, amelyről évek óta szó van, a koronahercegtől ered. A lépés alapeleme Abdulaziz bin Salman Vision 2030 elnevezésű reformprogramjának, amellyel az ország erősen olajfüggő gazdaságát kívánja diverzifikálni.

Az elsődleges részvénykibocsátásra már jövő hónapban, vagyis decemberben sor kerülhet. A szaúd-arábiai tőzsdefelügyelet bejelentése alapján még nem került meghatározásra, hogy hány százalékát viszik tőzsdére a vállalatnak. Piaci források arról számoltak be korábban, hogy a Saudi Aramco a részvényeinek csupán elhanyagolható részét, 1-2 százalékát vinné tőzsdére. Egyes lapértesülések pedig arról szóltak, hogy a szaúdi koronaherceg azt szeretné, ha olyan árazás mellett menne tőzsdére a cég, ami mellett 2000 milliárd dollárt ér az Aramco.

Ezekkel a számokkal kalkulálva durván egy 20-40 milliárd dolláros részvénykibocsátásra kerülhet sor hamarosan. Amennyiben tényleg így lesz, az azt fogja jelenteni, hogy minden idők legnagyobb IPO-ja valósul meg. Eddig az Alibaba tartotta a rekordot, amely 2014 szeptemberében 21,8 milliárd dolláros részvénykibocsátást hajtott végre.

Érdemes elmondani, hogy a Saudi Aramco a világ legnagyobb olajtársaságaként a globális kitermelés mintegy 10 százalékát adja. Tavaly az olajtársaság 110 milliárd dolláros nyereséget ért el, ez közel kétszer nagyobb volt, mint az Apple nyeresége és sokszorosa a nagy rivális Exxon Mobil és Royal Dutch Shell nyereségének.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.