Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Ezeket gondolja végig, mielőtt elektromos autót vásárol

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.11.07. 14:17

Lassan, de biztosan elindultunk az elektromos autók népszerűségéhez vezető úton, a legnagyobb autógyártók is igyekeznek lekövetni a piacot, és előrukkolni a saját modelljükkel. Ezt a folyamatot felgyorsítja, hogy a dízeles autók lassan a legnagyobb városokba be sem tehetik a kereküket, meg az is, hogy az egyre népszerűbb autók ára folyamatosan csökken. Nem mindenkinek való egyelőre az elektromos autó azonban – az alábbi pontokat gondolja végig, ha úgy érzi, rászánná magát a vásárlásra.

Az elektromos autók környezetbarát megoldást jelentenek

Hiába jön még mindig az elektromosság nagy része fosszilis energiahordozókból, és hiába nem túl gazdaságos és környezetbarát egy elektromos autó legyártása, még mindig sokkal jobb alternatívát jelentenek ezek a járművek, mint a hagyományos benzines kocsik. Persze a bicikli és a tömegközlekedés egyelőre továbbra is jobb választás, de ha autóval akar járni, a környezettudatos megoldás mindenképpen az elektromos változat.

Alacsonyabb szervízdíjak

Általánosságban sokkal olcsóbb az elektromos autókat szervizeltetni, mint a hagyományos modelleket – ez persze gyártónként változik, de a tendencia mindenképpen ez. A hagyományos kocsiknak 2000 mozgó alkatrészük van, ami kétezer könnyen romló eszközt jelent. Az elektromos kocsik ezzel szemben átlagosan húsz mozgó alkatrésszel működnek.

A háza a benzinkútja

Az elektromos áram szinte mindenhol elérhető, ráadásul, ha úgy gondolja, hogy teljesen zöld energiából akarja megoldani a közlekedését, akár megújulókból is fedezheti a töltést. Arról nem is beszélve, hogy a nagyvárosokban is egyre több a töltőpont, és ahogy növekszik az autók népszerűsége, annál többet fognak felállítani a jövőben.

Olcsóbban jön ki

Egy kutatás kimutatta, hogy Európában átlagosan olcsóbban jön ki az, aki elektromos autóval jár, mint az, aki dízellel vagy benzinessel. A kutatásban az adókra, az üzemanyagra és a vételárra is számoltak, és kimutatták, hogy sok országban jobban megéri elektromos autót fenntartani, mint hagyományosat.

Képek forrása: Pixabay

Sokáig töltődik egy ilyen autó

Persze az elektromos kocsiknak hátrányai is vannak: az egyik legnagyobb jelenleg az, hogy sokáig tart, mire az ember feltölti őket. Amíg a benzines kocsit néhány perc alatt fel lehet tankolni, addig egy elektromos autónak jó néhány órára szüksége lehet hozzá. Ha gyakran jár előre be nem tervezett utakon, akkor lehet, hogy ez ön számára problémát jelent majd.

Még mindig kevés a töltőállomás

Egyelőre a legnagyobb városokban található csak annyi töltőállomás, amivel érdemes számolni – aki vidéken lakik, annak nagyon nehéz megoldani a töltést, hacsak nem mindig otthon dugja rá a konnektorra a kocsit. Ez azonban rengeteg elhasznált árammal és idővel jár.

Nem viheti hosszú utakra

Bár kevesen megyünk kocsival több ezer kilométeres utakat, az elektromos kocsikra még mindig jellemző, hogy nem tudnak egy töltéssel nagyobb távolságokat megtenni. Vannak azonban már olyan modellek is, amelyek 600 kilométert is megtesznek egyetlen töltéssel – ezek ugyan drágábbak, de ha ez a fő szempont, ki lehet küszöbölni a folyamatos utazási szorongást.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.