Vállalatok

Vitézy a német-osztrák típusú Schnellbahn-ra szavaz

NRGreport | 2020.01.24. 06:11

A következő hét év legfontosabb közlekedési beruházása az 5-ös metró, ami egy metrószerű vasút lesz, nyilatkozta az Index-nek Vitézy Dávid, a most létrehozott Budapest Fejlesztési Központ (BFK) frissen kinevezett vezetője. Az Interjúban beszélt még új hidakról, M0-nyugati szakaszról, kerékpárutakról és a e-roller jelenségről.

Vitézy szerint Budapest tekintetében eggyel szélesebb, agglomerációs keretben kell gondolkodni. A tömegközlekedés piaci részesedése Budapesten elég jó, míg az agglomerációban nagyon rossz – az ingázók kétharmada autóval indul a fővárosba, Budapesten belül az arány lényegesen jobb. Friss hír, hogy a budapesti autósok 2018-ban immár (2017-hez képest 11%-al többet) évi 162 órát töltenek dugóban – ami egy teljes havi munkaidő. Ahhoz, hogy Budapest közlekedése fenntarthatóbb legyen, a dugók által a budapestieknek okozott károkat mérsékelni tudjuk, város a karbonsemlegesség felé haladjon, a közlekedés általi káros kibocsátás csökkentése az egyik legfontosabb eszköz. Erre nincs jobb megoldás, mint a tömegközlekedés.

Elmondta továbbá, hogy azt tartja ma a közlekedési és környezetvédelmi szempontból, klímaváltozás elleni harcban és a budapestiek egészsége szempontjából kulcsfontosságúnak, hogy a HÉV-eket, a vasutat Budapest közlekedési rendszerének egy sokkal fontosabb részévé tegyük, és az agglomerációban is versenyre keljen a tömegközlekedés az autózással. Budapest közlekedési gondjainak jelentős része, minden három autóból egy az agglomerációból származik és a probléma nő: csak tavaly 5%-kal lett több autó Budapest és Pest megye útjain, egy évtized alatt 200 ezerrel.

Ha egy picit félretennénk az intézményi szerepeket és BKK-ról, MÁV-ról, HÉV-ről egy kalap alatt beszélnénk, – folytatta az Index-interjúban Vitézy Dávid, akkor is egyértelműen azt mondanám, hogy a HÉV-vonalak fejlesztése a legfontosabb közlekedési beruházás, aminek neki kell állni. De, teszi hozzá Vitézy, nincs értelme ezeknek a kategóriáknak – azt tudom mondani, hogy amire leginkább hasonlít, az a német típusú S-Bahn (Schnellbahn). Ha megnézzük, Bécstől Berlinig szerte Európa nagyvárosaiban azt látjuk, hogy a vonat, behálózva az agglomeráció településeit, lényegében egy korszerű vasútként beér a sűrűn kiépített városba, lebukik a föld alá és ott keresztezi a belvárost, érinti a metrókat, aztán tovább halad kifelé. Alapvetően nem az a kérdés, hogy minek hívjuk, hanem az, hogy milyen funkciót lát el. Szeretnénk megtartani annak a lehetőségét, hogy nemcsak a HÉV-ekre, hanem a MÁV elővárosi vonataira, elsősorban az esztergomi és a kunszentmiklósi elővárosi vonalra is kihaladjanak ezek a szerelvények. Az Index – interjúban Vitézy kifejtette továbbá, hogyan képlezi az együttműködést az új fővárosi vezetéssel és Tarlós István volt főpolgármesterrel, illetve, hogy mit gondol az e-rollerek kálváriájáról és más zéró-kibocsájtású közlekedési eszköz jövőbeni budapesti szerepéről, helyzetéről.

Címlapkép forrása: Budapestkornyeke.hu

  NRGreport
Címkék
#BFK   #BKK   #Index   #közlekedés   #Vitézy Dávid  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.