Fenntarthatóság

Lehet, hogy még jót is tesz a környezettel, ha szállíttatja a házi karanténba az élelmiszert

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.03.26. 04:47

Sokat hallani arról, hogy az online rendelésnek milyen nagy a szénlábnyoma, ez azonban nem mindig van így – vannak olyan helyzetek, amikor sokkal inkább környezetbarát kiszállíttatni a termékeket, mint elindulni, és megvenni őket, ami külön jó hír egy ilyen járványhelyzetben, amikor a boltba járás helyett is inkább az online kiszállítást érdemes választani.

Képek forrása: Pixabay

Ha valaki nagyon messziről rendel magának, tegyük fel, ruhákat, vagy bármilyen más terméket, annak elég magas a szénlábnyoma: le kell gyártani egy távoli, valószínűleg nem túl környezetbarát gyárban, extrán csomagolni kell, majd a fél bolygón keresztül átszállítani hasonlóan környezetszennyező módszerrel. Általában, ha az online rendelés környezeti hatásairól beszélünk, ez ugrik be. Pedig, ha közelebbről rendelünk, és olyan cégtől, ami egyszerre több helyre is kiszállít, még az is előfordulhat, hogy az a zöldebb döntés, ha az áru jön hozzánk, és nem mi megyünk az áruhoz.

A G7 portál adatai szerint, amelyeket a GfK Hungáriától szereztek be, 2016 és 2019 között a rendszeresen online vásárlók aránya és a vásárlások száma is nőtt Magyarországon (a népesség 31 százalékáról 39 százalékra, és havi 2,9-ről 3,4 alkalomra). Mi azonban leginkább szolgáltatásokat vásárolunk online, és nem termékeket – a cikk szempontjából viszont ez az érdekesebb.

Külföldi kutatások már készültek arra, hogy vajon mivel járunk jobban: az online vásárlással vagy a boltba járással. Egy 2012-es kutatás például arra mutatott rá, hogy kiszállítással a kibocsátott szén-dioxid mennyisége akár még 80-90 százalékkal is csökkenhet, de alapvetően minden azon múlik, hogy honnan szállítják ki az árut, és milyen messze van a bolt a vásárlótól, ahová el kéne mennie érte. Fontos faktor továbbá az, hogy gyorsnak kell-e lennie a kiszállításnak (ha igen, akkor általában magasabb a szénlábnyom), és meg lehet-e oldani, hogy a kiszállítást végző jármű logikusan, egymáshoz közeli, vagy egy útvonalon lévő címekre juttassa el a termékeket.

Az MIT egy tanulmánya azt is figyelembe vette, hogy mi történik, ha az ember előbb online tájékozódik, és utána vásárol, esetleg boltokban tájékozódik, majd mégis az online vásárlás mellett dönt. Ilyenkor az online vásárlással jobban jár az ember, főleg, ha nem tájékozódik több boltban is személyesen, ennek ugyanis magas lehet a szénlábnyoma. Viszont nagyjából ugyanannyi károsanyag-kibocsátással jár az online kiszállítás, mint az, ha valaki online tájékozódik, majd céltudatosan személyesen elmegy boltba vásárolni. Ezek a kutatások persze jellemzően az autós, távolabbi bevásárlásokat veszik figyelembe – ha valaki lemegy a kisboltba, valószínűleg nem lesz magas a vásárlása szénlábnyoma.

Az azonban egyértelműnek tűnik, hogy az ingyenes, pár napon belül lezajló kiszállítás a leginkább környezetszennyező, itthon pedig sajnos a G7-nek nyilatkozó szakember, Csereklyei Bálint, a több futárszolgálattal is együtt dolgozó, kiszervezett webshop logisztikával foglalkozó iLogistic ügyvezetője szerint ez a jellemző.

Alapvetően elmondható, hogy a kiszállítás akkor jobb megoldás, ha jól van megszervezve, ami a kiszállító cégek érdeke is, hiszen nem akarnak feleslegesen üzemanyagot használni. Lemenni a kisboltba mindig zöldebb lesz, mint házhoz rendelni az élelmiszert, ha viszont autóval, nagyobb bevásárlásra járna az ember, már érdemes lehet meggondolni, hogy inkább a házhozszállítást válasszuk. Szakemberek szerint a messzebbről érkező termékeknél az átvételi pont is jó kompromisszumos megoldás lehet, hiszen ilyenkor a kiszállító is egy helyre visz több árut, a vásárlónak pedig a saját magához legközelebb eső pontot kell megjelölnie, így nem kell messze utaznia érte.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.