Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Megszűnt a félelem, hogy elfogynak a kőolajtárolói kapacitások

NRGreport | 2020.05.15. 07:03

A globális kőolajpiacon látványosan csökkent az aggodalom, hogy elfogynak az olajtárolói kapacitások. Április végén még arról szóltak az előrejelzése, hogy néhány héten belül nem lesz hol tárolni a nyersanyagot. De mára ez a helyzet megváltozott, aminek a fő okai a kereslet emelkedése, és az OPEC-en kívüli szereplők termelésének mélyrepülése. Úgy tűnik, az április 19-i negatív WTI ár minden olajvállalatot már korábban lépésre kényszerített, még azelőtt, hogy megteltek volna a tárolók – írja Pletser Tamás szakértő, az erstamarket.hu-n.

Az USA Energiaügyi Minisztériumának adatai szerint az Egyesült Államok kőolaj készletei április közepén heti 20 millió hordóval nőttek. Május elejére a pedig heti 5 millió hordó alá esett. A hírek szerint viszont mára, az USA-ban közel egyensúlyi helyzet alakult ki a kínálat és a kereslet között.

Milyen tényezők változtak?

1. Keresleti oldalon a nagy gazdaságok újranyitása gyorsabban zajlik, mint ahogy a piacok előzetesen várták. A benzinkereslet is erőteljesen emelkedik mindenhol. A Goldman Sachs 1,4 millió hordó/nappal növelte a májusi globális olajkeresleti előrejelzését a héten, elsősorban a nagyobb benzinkereslet miatt. De az olajfogyasztás így is 16 millió hordóval alatta van naponta a járványt megelőző időszakhoz képest, ami persze jobb, mint áprilisban, amikor 23-29 millió hordó/nap keresletzuhanást láttunk a járványt megelőző bázisadatokhoz viszonyítva.

2. A kínálati oldal meglepetése elsősorban az OPEC-en kívüli termelési volumen szabadesése. Az amerikai palaolaj bányászat a decemberi, közel 13 millió hordó/naphoz képest közel 1,2 millió hordó/nap mértékben zuhant május elejére, míg az év végéig a csökkenés elérheti a napi 2,8 millió hordót a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint. Hasonló nagyságrendű esés látható Kanadában és más OPEC-en kívüli termelők esetében is. Az IEA azt jósolja, hogy az év végéig 6,7 millió hordó/nappal zuhanhat az OPEC-en kívüli kőolaj kihozatal. Ehhez járul még hozzá az OPEC+ 9,7 millió hordós napi termeléscsökkentése, amit önkéntesen Szaúd-Arábia további 1 millió hordó/nappal növelt. Ha az OPEC+ fenntartja a mostani nyomott termelési szintet június után is – amire elég jó esély van – akkor év végéig akár végéig 17-18 millió hordóval is eshet a kőolaj globális kínálata naponta.

Így ezek alapján akár már a harmadik negyedévben meghaladhatja a kereslet a kínálatot. 2021-re pedig –  ha a fogyasztás döntő része visszaépül – akár napi 5-7 milliós keresleti többlet is lehet a világpiacon. Ezek alapján az IEA 2021-re már növekvő árakra és a készletek apadására számít. A bizonytalanság persze óriási, senki nem tudja előre megmondani, hogy milyen keresleti görbe várható, és hogy lesz-e a járványnak újabb hulláma. Rövid távon látszik, hogy elfogyott a türelem: az emberek termelni, fogyasztani és újra szabadon mozogni szeretnének  – írja Pletser Tamás.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #járvány   #koronavírus   #olajár   #olajpiac   #olajtároló   #OPEC+   #pletser   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.