Fenntarthatóság

A nap- és szélenergia pörgethetné fel a gazdaságot a járvány után

NRGreport | 2020.05.19. 11:12

Az előttünk álló 2020-as évtizedben át kellene irányítani körülbelül 10 ezer milliárd, a fosszilis energia ágazatban tervezett beruházást a megújuló, illetve alacsony karbonintenzitású technológiák felé, 2050-ig összességében pedig mintegy 110 ezer milliárd dollár globális energiarendszerbe történő beruházására lenne szükség a klímacélok eléréséhez – véli a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA).

A megújulókba történő fokozott beruházás a szervezet szerint erősebb gazdasági fellendülést idézhet elő a koronavírus-válságból, ezáltal több új munkahely jöhetne létre, a gyorsabban csökkenő szennyezés pedig a kapcsolódó környezeti, klíma- és egészségügyi kiadásokat is jelentősen mérsékelné – írja a Portfolio.

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a kormányzati tervek világszerte összességében legkevesebb 95 ezer milliárd dollár beruházást tartanak szükségesnek az energiaszektorban 2050-ig, amelynek egy része azonban nem "klímaálló", vagyis nincs összhangban a globális klímavédelmi célkitűzésekkel. Ezért az előttünk álló évtizedben mintegy 10 ezer milliárd dollárnyi tervezett beruházást át kellene irányítani a fosszilis energiaforrások felől a tiszta, alacsony karbonintenzitású technológiák felé – véli az IRENA, amelyek szerint 2030-ig összesen 60 ezer milliárd dollárt kellene világszerte az energiarendszerek fejlesztésébe ruházni. Ennek nagyságát érzékeltetendő, a globális GDP 2018-ban mintegy 85 ezer milliárd dollár volt a Világbank adatai szerint. A jelentésről a Portfolio jelentetett meg lényeges részleteket itt.

Címlapképen Francesco La Camera, IRENA Director-General, forrás: IRENA

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.