Fenntarthatóság

Greenpeace: a vörösiszap-tározó új működési engedélye megfelelő, ha be is tartják

NRGreport | 2020.05.28. 06:02

Az almásfüzitői vörösiszap-tározó új engedélye környezetvédelmi szempontból nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik korábbi engedély. A Greenpeace Magyarország 2011 óta folyamatosan jogvitában állt a tározó üzemeltetőjével és a hatóságokkal azt követelve, hogy a Duna mellett működő veszélyes hulladékokat befogadó üzem ne növelje a környezeti kockázatokat.

(A Greenpeace Magyarország honlapján megjelent közleményt teljes terjedelmében tesszük közzé.)

Kilenc év munkájával a Greenpeace most elérte: egy olyan új engedélyt adtak ki, amely szigorú határértéket szab a bejövő hulladékokra, a kirakható anyagokra, továbbá a behozható hulladékok körét is szűkíti. A környezetvédő szervezet innentől az engedély betartatására koncentrál, valamint az országos változásra. A szennyező fizet elv és a környezeti felelősségvállalás jogszabályba iktatása a kulcs ahhoz, hogy egy valóban tisztább, egészségesebb hellyé válhasson végre Magyarország.

Fotó: Somogyi-Tóth Péter / Greenpeace

A Greenpeace Magyarország koncepciójában tartja problémásnak a veszélyes hulladék kezelését és az ebből készült anyag lerakását egy Duna melletti nem megfelelően szigetelt tározóba. Ennek önmagában hatalmas ökológiai kockázata van, hiszen a tározórendszer esetleges sérülésével a szennyezések közvetlenül a Dunába juthatnak. A kockázatokat egy tudományos jelentés is megerősíti.

A Greenpeace Magyarország 2011 óta dolgozik az Almásfüzitőn folyó tevékenység ellen. A környezetvédő szervezet beadványai hatására a környezethasználó nem tudott új engedélyt szerezni 2015 és 2019 decembere között. Ennek ellenére a korábbi, 2010-es – a Greenpeace szerint kifogásolható – engedély alapján mindeddig hordták be a területre az évi közel 100 ezer tonna veszélyes hulladékot. A tevékenység engedélyezése miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, ami máig folyamatban van.

A Greenpeace álláspontja az, hogy elsősorban a veszélyes hulladék keletkezését kell megelőzni, a keletkezett hulladékot pedig környezetvédelmi szempontból a legszigorúbb normák szerint és legkörültekintőbb módon kell hasznosítani, ártalmatlanítani vagy lerakni. A Greenpeace Magyarország erre vonatkozó részletes szakmai aggályait és javaslatait az engedélyezés során elküldte a Mészáros cégcsoportnak, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) új tulajdonosának.

A Greenpeace kilenc évnyi szakmai és jogi munkájának eredménye most az, hogy az új engedély a korábbiakhoz képest környezetvédelmi szempontból jóval elfogadhatóbb működésmódot biztosít. Az új engedély értelmében:

→ a korábbinál lényegesen kevesebb hulladéktípust lehet beszállítani és kezelni a vörösiszap-tározó területén;

→ meghatároztak határértéket a területre bejövő hulladékok károsanyag-tartalmára, toxikus fémek esetén viszonylag szigorú, TPH-ra, azaz teljes szerves anyagra pedig elfogadható mértékű értékeket;

→ meghatároztak a korábbinál jóval szigorúbb határértékeket a kirakható „termékre”. Szervetlen anyagok, nem lebomló toxikus fémek esetén a szennyvíziszap komposztra megadott határérték lett az irányadó; szerves anyagokra ennél magasabb értéket határoztak meg, de ezek elvben bomlanak tovább. Szintén lett külön határérték a toxikológiai szempontból kiemelt halogénezett szénhidrogénekre.

„További jogi lépések helyett innentől az engedély betartására összpontosítjuk az erőforrásainkat, valamint arra, hogy országos változást érjünk el. Nem lehet tovább várni: meg kell erősíteni és működtetni kell a hatóságokat, a kormányzatnak pedig érvényesítenie kell a szennyező fizet elvet. A legtöbb esetben ugyanis úgy alakul ki a környezeti kár – gyakran évek alatt – hogy a jogszabályok meg se engedték volna a szennyezés kibocsátását. Ez volt a helyzet az Illatos útnál, a kiskunhalasi illegális szeméttelepen, vagy a kolontári vörösiszap-katasztrófánál is” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace Magyarország azt várja a hatóságoktól és a kormánytól: követeljenek meg olyan pénzügyi garanciákat a veszélyes anyagokkal, hulladékokkal és kockázatos technológiákkal dolgozó cégektől és üzemeltetőktől, amelyek például egy baleset vagy csőd esetén is fedezni tudják a károkat. A kormányzat feladata továbbá, hogy erősítse meg a hatóságokat, hogy fel tudjanak lépni a szennyezőkkel szemben és kielégítően érvényesítsék „a szennyező fizet”-elvet. A Greenpeace támogatja a jövő nemzedékek szószólójának környezeti felelősségvállalásra irányuló jogalkotási csomagját, ami megoldást jelentene a rendszerszintű problémára.

A szervezet követi az almásfüzitői vörösiszap-tározón folyó tevékenységre vonatkozó engedély betartását és továbbra is kész jogi és szakmai lépéseket tenni, amennyiben az engedélyt megszegik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.