Rezsi

Van olyan elektromos autó, amire dupla támogatást is lehet kérni

NRGreport | 2020.06.22. 07:21

Egyelőre egy modell van a piacon, amelyikre igénybe lehet venni az e-autós és a nagycsaládos támogatást is, ezért akár 3 millió forintot is meg tudunk takarítani.

Az eredetileg meghatározott támogatási keretet pár nap alatt elkapkodták, de a hírek szerint hamarosan még több pénzt tölt a kormány a pályázatba.

A Pénzcentrum cikke szerint kevesen tudnak róla ugyan, de kombinálni is lehet a nagycsaládosoknak hétszemélyes autókra szóló 2,5 milliós támogatását a most élesedett új e-autós programmal, amely keretében 11 millió forintos vételárig 2,5 millió forint, 11 és 15 millió forintos árcédulájú autó vásárlása esetén pedig 500 ezer forintos támogatást igényelhetnek a vevők. Már az előző e-autós támogatási ciklusban is össze lehetett vonni a két kedvezményt, amivel összesen 4 millió forintnyi állami ingyenpénzt lehetett igényelni olyan elektromos autóra, ami hétszemélyes – már persze, ha nagycsaládos az autóvásárló.

A magyar piacon egyelőre csak egy modellre lehet elviekben lehívni az 5 milliós támogatást a nagycsaládos e-autóvárálóknak: jelenleg egyedül a Nissan e-NV200 Evalia rendelkezik a kritériumoknak megfelelő paraméterekkel, azaz 7 üléssel és tisztán elektromos meghajtással. Bár több elektromos furgon is kapható itthon (pl. a Renault Kangoo ZE, és az e-NV200 is rendelhető ebben a kivitelben), de ezek a modellek csak 2-3 személy szállítására alkalmasak, hiszen inkább haszongépjárműnek szánták őket. A PSA-csoport év végén készül piacra dobni elektromos furgonjait, ezek közül a Citroen Space Tourer-ről tudni, hogy kapható lesz 7 ülésesként, de az ára még nem ismert.

A kérdés, hogy az e-autós értékhatárt a 2,5 milliós nagycsaládos autós kedvezménnyel együtt, vagy anélkül számítják. Ennek kapcsán Pénzcentrum a Duna Autó kereskedelmi és marketingigazgatóját, Markó Zoltánt kérdezte:

A Nissan e-NV200 Evalia kezdő listaára bruttó 14 340 000 forint, Visia alapfelszereltséggel, harmadik üléssor beépítésével. Ebből kerül levonásra a 2,5 millió forintos, nagycsaládos támogatás, ám a csökkentett ár még így is 11 millió forint felett van, így az elektromos autóvásárlás támogatás mértéke ebben az esetben "csak" 500 000 forint lehet. A Nissan e-NV200 Evalia vételára így 11 340 000 forinttól kezdődik. Acenta és Tekna felszereltség esetén is 3 millió forint a támogatás összege, így 11 750 00 illetve 12 320 000 forinttól érhető el a Nissan egy-egy gazdagabban felszerelt modellje.

– magyarázta Markó Zoltán, majd kitért arra is, hogy egyelőre a potenciális célközönségből találtak rá a Nissan 7 személyes elektromos modelljére, mert csak tavaly kezdték el tisztán elektromos hajtással gyártani. Ezt igazolják egyébként a Datahouse 2019-es adatai is, az összesítés szerint tavaly csak 29 darab hétüléses elektromos Nissan állt forgalomba Magyarországon.

Annak kapcsán, hogy mennyire bonyolult eljárás mindkét támogatást igényelni Markó Zoltán azt mondta, nincs szükség pályázatíróra, ezt már mindenki saját maga meg tudja oldani. Magánszemélyként be kell nyújtani az igényt a nagycsaládos kedvezményre és beküldeni a pályázatot az IFKA-ba. Az elektromos autós pályázat beadása ügyfélkapun, vagy cégkapun keresztül lehetséges – írja a Pénzcentrum.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.