Vállalatok

Pet-palackból olajat tudnak gyártani a csehek és megéri

NRGreport | 2020.07.08. 09:09

Egy cseh vállalat olyan műanyag-feldolgozó berendezést épített, amely nyereségesen is képes a műanyaghulladékot olajjá alakítani –írja Napi.hu cikke.

Plastoil Europe nevű cseh kezdő vállalkozás olyan mobil berendezést fejlesztett ki, amely a legtöbb hagyományos műanyaghulladékot képes visszaalakítani olajjá – írta a Radio Praha. Nyolc éven át fejlesztették, és most jutottak el a gyártásra kész változatig.

Az Optimus nevű berendezés hőkezeléses depolimerizáció útján bontja a műanyagot, amely így a gyártásukkal ellentétes folyamatban szintetikus olajjá válnak. Az Optimus feldolgozza a PVC-t a PET-palackokat,  műanyag poharakat, zacskókat és csomagolóanyagokat. De nem ez az újdonság, hanem az, hogy a berendezés és a folyamat költségét sikerült leszorítani és hatékonyan alkalmazható.

Korábban, az első laboratóriumi változat óránként maximum két kilogramm műanyagot volt képes felzabálni, aztán az első 2021-es tesztpéldány már 200 kilogrammos teljesítményre volt képest, a mai pedig ennek tízszeresét tudja, vagyis egy kilogramm műanyagból egy kilowattóra energia felhasználásával egy liter olajat állít elő.

Címlapkép forrása: https://www.optimus-recycling.cz/

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.