Fenntarthatóság

Klímakutatók szerint szűkült a Föld klímaérzékenységének előre jelzett tartománya

NRGreport | 2020.07.24. 08:27

Az iparosodás előtti időszakhoz képest mintegy 3 Celsius-fokkal fog nőni az átlaghőmérséklet a Földön, ha megduplázódik a légkör szén-dixoid-szintje, ez szűkíti a Föld klímaérzékenységének kutatók által előre jelzett tartományát.

A World Climate Research Program által megrendelt tanulmányban 20 intézmény 25 tudósa arra a következtetésre jutott, hogy a Föld klímaérzékenységének legvalószínűbb tartománya 2,6-3,9 Celsius-fok között van, ha az iparosodás előtti időszakhoz képest megduplázódik a légkör szén-dioxid-szintje.

Az amerikai Nemzeti Kutatási Tanács által 1979-ben készített jelentés ezt a tartományt 1,5-4,5 Celsius-fok között valószínűsítette és ezt vette alapul például számításaiban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) is.

"Nagy kihívás volt a klímaérzékenység tartományának szűkítése. Képesek voltunk kizárni a legszélsőségesebb előrejelzéseket némelyikét" – idézte Steven Sherwoodot, az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem kutatóját, a tanulmány vezető szerzőjét a Sydney Morning Herald napilap. Az előrejelzés pontosítása azon az időjárás adatok, köztük a felhősödésről szóló feljegyzések jobb megértésen és a paleoklímainformációk használatán alapul, utóbbiak hiányoztak a korábbi tanulmányok készítéséből – magyarázta Sherwood.

A kutatók eredményei információkkal szolgálhatnak a 2021-re halasztott globális klímatárgyalásokhoz és emlékeztetik a politikusak arra, hogy csökkent a párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzés, a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatti tartása az iparosodás előtti időkhöz képest.

A légkör szén-dioxid-szintje június végén mintegy 416 ppm volt, több mint egyharmaddal magasabb, mint az 1750-es 280 ppm. Évente a szén-dioxid növekedése mintegy 60 százalékkal felgyorsult 2010 és 2019 között az amerikai Mauna Loa mérőállomás adatai szerint.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.