Vállalatok

Hamarosan kapható lesz a hidrogénes BMW

NRGreport | 2020.07.27. 09:03

Hidrogénnel táplált üzemanyagcellás verziót is gyártani fog a BMW 2022-től az X5-ös SUV modelljéből – írja a Bloomberg híre alapján a G7.

A BMW nem fejleszt saját üzemanyagcellát, hanem a technológiával régóta foglalkozó, és pár modellel egyébként piacon is lévő Toyotától veszi meg a kulcsfontosságú alkotóelemet. Az üzemanyagcella az az egység, amelybe a folyamatosan betáplált hidrogéngáz az oxigénnel egyesülve vízzé alakul, és közben elektromos áramot fejleszt (vagyis az autó elektromos hajtású, de az áram nem egy akkumulátorból, hanem a tankban lévő hidrogén reakciójából származik).

Az elmúlt hónapokban iparági szakértők úgy jósolták, hogy a koronavírus-járvány még inkább háttérbe szorítja a fejlesztéseket, mert a bezuhanó autópiacon a gyártók visszafogják a fejlesztési kiadásokat.

A BMW egyik fő riválisa, a Daimler áprilisban le is állította a Mercedes GLC hidrogénes változatának tervezését és úgy döntött, hogy az üzemanyagcellás megoldást a Volvóval közösen inkább a kis- és nagyteherjárművekre korlátozza.

A BMW döntését nagyban segíthette, hogy Németország június végén külön hidrogén stratégiával állt elő, és 7 milliárd eurót tervez fordítani különböző fejlesztési programokra. A cél az, hogy 2030-ra összesen évi 5 gigawatt legyen az olyan hidrogénből származó energiaforrás, amelynek előállításához nem használtak fel fosszilis anyagokat. Emellett pedig az EU is saját hidrogén stratégiát hirdetett meg, ami szintén a zöld forrású hidrogént helyezi előtérbe.

Címlapkép forrása: AFP/Europress / G7

  NRGreport
Címkék
#BMW   #Daimler   #EU   #hidrogén   #üzemanyagcella   #Volvo   #zöld hidrogén  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.