Fenntarthatóság

Videón, ahogy egy egész utat elönt a víz Kínában a klímaváltozás okozta esők miatt

Stuth-Nagy Niki | 2020.09.24. 04:00

Szerencsére senki nem sérült meg, de nyáron nem ez volt az egyetlen eset, hogy az országot brutális árvizek sújtották.

Elképesztő felvételeket hoztak nyilvánosságra a kínai Szecsuan tartományból: a képsorokon az látszik, ahogy egy utat szó szerint elvisz az ár, és vele együtt egy ott parkoló teherautó is áldozatává válik a katasztrófának. Ijesztő nézni, ahogy ezt a nagy autót úgy viszi magával az ár, mintha pehelykönnyű lenne.

A felvételeket Ya’an városában készítették, ahol egész nyáron, egészen júniustól kezdve nagyon komoly esőzésektől szenvedtek a helyiek. A képsorokon található eset után legalább öt ember meghalt, és hatan eltűntek – és ez még csak a szezon elejének mondható.

Az áradásokat a helyi média szerint egyértelműen a megnövekedett, hirtelen leeső csapadékmennyiség okozza. Nemcsak ezektől kell azonban tartaniuk a helyieknek: egy másik felvételen az látszik, hogy egy víznyelő nyílik meg a betonban, maga alá temetve két arrajárót. A szakértők szerint ez is a heves esőzések eredménye.

Az már régóta nem titok a tudósok előtt, hogy a klímaváltozással egyre több áradásra, és ezzel párhuzamosan egyre több aszályra is kell számítanunk. Hogy ez hogyan működik? Az esőzések például alapvetően két forrásból érkeznek: az óceánok párolgásából, és az „újrahasznosított” párolgásból – Kína például a legtöbb csapadékot az eurázsiai kipárolgásnak és lecsapódásnak köszönheti. Számos kutatás bizonyította már be, hogy a melegedő klíma miatt ez a párolgás erősödik: a legjobban ezt úgy lehet érzékeltetni, hogy ha belegondolunk: vízforralás közben minél melegebbre állítjuk a hőfokot, annál több gőz keletkezik, ami lecsapódhat.

Ahogyan a légkör is növekszik, egyre több csapadékot, párát tud megtartani magában – ez az oka annak, hogy a több mellett hevesebb esőzésekkel is kell számolni. Ez nem segít sokat például a mezőgazdaságon – mondhatnánk, hogy nincs baj az esővel, hiszen legalább a terményeknek jót tesz, de a heves esőzés nem jelenti mindig azt, hogy a talaj is nedvesebb. A víznek ugyanis nincs ideje felszívódni, ezért ahelyett, hogy a növényekhez jutna el, a fent látott esethez hasonlóan árvizeket okoz – még akkor is, ha ezek csak villámárvizek.

Korábban is voltak persze nagy esőzések, de a gyakoriságuk és a kiszámíthatatlanságuk az, amiért mostanában veszélyesebbek, mint pár évtizeddel ezelőtt. A videón látható kínai árvíz is hirtelen csapott le, és csak a vakszerencsén múlt, hogy ebben az egy esetben nem történt különösebb személyi sérülés – az elsodort teherautóban ugyanis ezúttal nem ült senki.

A kínai áradásokról a videót a The Daily Mail oldalán lehet megtekinteni.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.