Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Figyelmeztetnek a kutatók: fokozódhat a felmelegedés, ha csak az aeroszolokat csökkentjük

NRGreport | 2020.11.20. 05:00

Fokozódhat a Föld felmelegedése, ha az aeroszolszennyezést csökkentjük, ám az üvegházhatású gázok kibocsátását nem – számolt be egy új amerikai kutatás eredményeiről az MTI.

Az aeroszolszennyezést olyan apró szálló szemcsék okozzák, amelyeket ásványi üzemanyagot égető járművek és építmények bocsátanak a levegőbe, azaz télen – ami a legkritikusabb időszak környezetvédelmi szempontból – egy városban például a legjelentősebb aeroszol (szálló por vagy PM azaz „particulate matter”) szennyező forrás a közlekedés és a háztartási tüzelés – oszotta meg lapunkkal egy korábbi interjú során Dr. Bozóki Zoltán, a MTA-SZTE Fotoakusztikus Osztályának tudományos tanácsadója, akit akkor az egyetem saját fejlesztésű légszennyezést mérő készülékéről kérdeztünk. Az aeroszolszennyezés egyébként szerepet játszik az asztma, a hörghurut, valamint az akár rákot is okozó krónikus légúti irritáció kialakulásában.

"Az aeroszolok rontják a levegőminőséget és idő előtti halálozást okozhatnak, azonban ezeknek a részecskéknek klímát hűtő hatásuk van, tehát ha csökkentjük a mennyiségüket, attól melegedés várható" – mondta a ScienceDaily tudományos hírportálnak Robert Allen, a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének (UCR) klimatológusa, a tanulmány társszerzője.

Több kutatás is vizsgálta az aeroszolok hatását a levegőminőségre és a szárazföldi hőmérsékletre, azonban kevesebbet kutatták azt, hogyan befolyásolja az óceánokat. A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban ezzel foglalkoztak a UCR tudósai.
A kutatócsoport részletes számítógépes szimulációs modellt hozott létre, hogy megállapítsa, hogyan hatnak az aeroszolok az óceánokra. Két forgatókönyvet dolgoztak ki, az egyik szerint csak az aeroszolok mennyiségét csökkentik, a másik szerint az üvegházhatású gázokét, köztük a szén-dioxidét és a metánét is.

Az első változattal azt találták, hogy ha a légkörből kivonják az aeroszolokat, az megzavarja az atlanti meridionális áramlási rendszert (AMOC), amely a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek – köztük Európa – klímája viszonylag enyhe legyen. Az ember által a légkörbe juttatott szén-dioxid durván fele ott is marad, a többit magukba szívják a növények, a föld és az óceánok, amelyek egyik felvételi módja az AMOC rendszerrel történik.

"Az embertől származó aeroszolok csökkenése a modell szerint az AMOC gyengüléséhez vezethet, ami jelentős szerepet játszik az óceáni hőfelvételben és hőtárolásban az észak-atlanti térségben – mondta Wei Liu, a UCR klímaváltozás-kutatója.

"Az aeroszolok keltette melegedés, valamint az ezzel összefüggő változás az óceáni áramlási rendszerben enyhíthető az üvegházhatású gázok szigorú csökkentésével" – vonták le a következtetést a kutatók.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.