Innováció

A járvány után fellendülhet a magyar napelemes tetőcserép kereslete

Major András | 2020.12.03. 15:00

A piacot jelenleg 95 százalékban a nagytáblás, tetősík feletti napelemes rendszerek uralják, ám a Terránnál arra számítanak, hogy a pandémiás helyzet megszűnését követően fellendülés jön a napelemes tetőcserép keresletében is. Épülő új gyárukban a jövő év elején indulhat a termék gyártása, mellyel a cseh és szlovák piac után további környező országokban is megjelennének, de nyugat-európai célországok felé is kacsintgatnak – mondta el Tóth Szabolcs, a Terrán regionális marketing igazgatója az NRG Reportnak.

– Honnan jött a napelemes tetőcserép ötlete, és hogyan sikerült megvalósítani?

Az alapötlet jó néhány évvel ezelőtt megszületett, amikor már láthatóvá vált az a piaci trend, miszerint a napenergia háztartási termelése egyre elérhetőbb és egyre népszerűbb tevékenység lehet a jövőben. Felismertük, hogy a megújuló energia hasznosítása, illetve a fenntarthatóság melletti elköteleződés fontos és önmagában támogatandó, ugyanakkor a nagytáblás napelemrendszerekkel kapcsolatban az is nyilvánvalónak tűnt, hogy vizuálisan nem azt az összhatást hozzák, amit az ember szívesen nézegetne. Ezen a területen tevékenykedő vállalatként szinte adta magát a kérdés: tudunk-e olyan megoldást nyújtani, amely elsősorban ezen az esztétikai kompromisszumon tud javítani?

A terméken 2015-ben kezdtünk el dolgozni, a számos stádiumot magába foglaló fejlesztés során valami újat, innovatívat szerettünk volna létrehozni: mi nem egy, a korábbiaknál sokkal jobb vagy magasabb hatásfokú napelemcellát akartunk alkotni, az volt a célunk, hogy a két terméket, a tetőcserepet és a napelemet "összeházasítsuk". Aztán viszonylag hamar eljött az a pillanat, amikor egész egyszerűen be kellett látnunk azt, hogy a szükséges kompetencia egyik fele nálunk hiányzik – nevezetesen az elektromosság területén. Kézenfekvő volt tehát, hogy keresünk egy olyan partnert, aki ezt a fajta tudást, tapasztalatot és technológiát be tudja hozni az innovációba.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, azon belül az Építőanyagok és Magasépítés Tanszékkel, valamint az Épületszerkezeti Tanszékkel régi és jó kapcsolatot ápolunk, majd rátaláltunk a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékre is, akik otthonosan mozognak a területen, és többek között a MASAT nevű magyar műhold napelemeinek fejlesztésében is részt vettek. Amikor megkerestük őket az ötletünkkel, tárt karokkal fogadtak minket, és lelkesen az ügy mellé álltak. Együttműködésünk keretében – támogatás szinten – olyan eszközök finanszírozását is biztosítani tudtuk, amelyek szükségesek ehhez a munkához, ám az ő laboratóriumukból hiányzott. A közös munka eredményeként a termék 2019 tavaszán, nagyjából az áprilisi Construma idejére jutott el a piacérettség stádiumába. A fejlesztési költségek jelentős része saját forrásból származik, részben támogatott finanszírozásból valósult meg.

– Melyek az első időszak fő tapasztalatai, beváltotta a termék a hozzá fűzött reményeket?

A válaszhoz érdemes áttekinteni a versenytársi környezetet is. A piac alapvetően az úgynevezett "on roof", vagyis a tető síkja fölé elhelyezhető napelemes rendszerekre, valamint az "in roof", vagyis a tető síkjába integrált napelemes szerkezetekre osztható. Előbbiek a mindenki által jól ismert nagytáblás rendszerek, amelyek utólag, a kész ingatlan tetejére gyakorlatilag bármikor viszonylag egyszerűen telepíthetők, míg utóbbiak esetében gyakorlatilag kihagynak a tetőfedésből egy meghatározott felületet, hogy aztán majd annak a helyére kerüljön be a tetősíkba illeszthető napelemes rendszer.

In roof rendszerek korábban is léteztek, de ezek installálása, méretkiosztása, illetve a tény, hogy a héjazatot meg kell törni, a tetőfedés pedig gyakorlatilag megszakad az adott területen, számos fogyasztóban kérdéseket vet fel, sokukat eltántorítva ettől a választástól. Ráadásul az on roof rendszerekhez képest magasabb árfekvésű megoldásokról van szó. Egész biztosan idő kell még, hogy elterjedjen ez a megoldás, a piacot jelenleg 95 százalékban a nagytáblás, tetősík feletti rendszerek uralják.

Amikor elkezdtük forgalmazni a Terrán Generont, a piac nagyon rácsodálkozott; a Tesla napelemes tetőcserepére vonatkozó bejelentésén ekkor már túl voltunk, viszont termékünk megjelenésével az érdeklődők most már kézbe is vehettek egy működő és megvásárolható, elérhető napelemes tetőcserepet. Megjelenésével gyakorlatilag egy új kategória jött létre Magyarországon, hiszen ha valaki 2019 áprilisa előtt szeretett volna megújuló energiát a saját háza tetején termelni, akkor gyakorlatilag nem volt választása, hanem szinte automatikusan és kizárólagosan a nagytáblás rendszerek jöhettek szóba.

El kellett telnie egy kis időnek, amíg az értékesítés elkezdett felfutni, azonban ahogy a korai követők által megvalósított projekteknek köszönhetően is terjedt az innováció híre, a fogyasztók pedig mind jobban megismerték a terméket, a bizalom is egyre erősebb lett. Így aztán a termék teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azzal együtt, hogy a tanulási folyamat nyilván nem ért véget számunkra sem, hiszen megfelelő minőségű szerviztámogatásról is folyamatosan gondoskodnunk kell. Ráadásul a napelemes tetőcserép jótékony hatással bírt többi termékünk forgalmára is.

Teljesen új iparágról lévén szó, új kompetenciákat kellett behoznunk a cégbe, ami tevékenységünk folyamatos fejlesztését is maga után vonja, hiszen amit ma csinálunk, az kis túlzással jövő héten már elavult lesz; itt mindig naprakésznek kell lenni. Ennek érdekében is kezdtük el a pécsi főhadiszállásunk mögötti csarnok átalakítását 2020 elején, ahol a tervek szerint 2021 első hónapjaiban elindulhat a termék hazai gyártása. Ez pedig biztosítani fogja, hogy árban, kiszolgálási rugalmasságban abszolút versenyképesek legyünk a piacainkon. Januárban egy külön Terrán Generon divízió is indult a cégen belül, az ott dolgozó kollégáknak pedig kizárólag a termék fejlesztése, gyártásának optimalizálása a feladata.

– Jelenleg hol, hogyan készülnek a napelemes tetőcserepek?

Jelenleg beszállító partnereken keresztül érkezik hozzánk a termék, nálunk gyakorlatilag a házasítás valósul meg, tehát a laminált napelem, a szolár üveg és a speciálisan kialakított tetőcserép robottechnológiával történő integrálása. Termékérték alapon számolva a magyar alapanyag aránya mintegy 25 százalék a Generon esetében. A tervek szerint az alapanyag nyilván továbbra is külső beszállítású marad, viszont a gyártási folyamat teljes mértékben saját technológiával fog történni, ami volumen, végtermékár, minőségbiztosítás, rugalmasság és egyéb szempontokból is nagy jelentőséggel bír.

– Milyen terveik vannak a külföldi értékesítésre vonatkozóan?

Tetőcserepeinkkel több ország piacán is jelen vagyunk, de Magyarország a fő piacunk, vagyis kézenfekvő volt, hogy a napelemes tetőcserép először itt váljon közkedveltté és széles körben elterjedtté. Azonban természetesen szeretnénk azokban az országokban is hasonló szintet elérni, ahol a felvevőpiac erre abszolút fogékony és alkalmas – ez is egy olyan új kihívás, amely teljesen új kompetenciát kíván meg tőlünk. Szerencsére már megvannak azok a szakemberek, akik teljes szakértelemmel tudják támogatni ezt a területet is.

A szlovák és a cseh piacokon ugyanakkor már tavaly megjelentünk a termékkel. Szlovákiában a magyarhoz képest kevésbé kedvező a megújuló energiák hasznosítását lehetővé tevő és szabályozó jogszabályi környezet, valamint a szolgáltatói lehetőségek. A cseh piac még biztatóbbnak tűnik, ott jóval elterjedtebbek a napelemek az ország északabbi fekvése ellenére is, ráadásul a tetősíkba épített megoldásokra is határozottan nagyobb a nyitottság. Mindemellett elindultunk déli piacainkon is, ahol a termék forgalmazásához szükséges szolgáltatási rendszer és a logisztika kiépítése, illetve a lehetőségek feltérképezése zajlik. A szlovén és a horvát lehetőségeket már elkezdtük feltérképezni, jövőre pedig Szerbiában és Romániában is felmérjük a befogadókészséget. Természetesen folyamatosan figyelemmel követjük az egyéb külpiaci lehetőségeket is, és kacsintgatunk olyan nyugat-európai célországok felé is, amelyeken eddig még nem dolgoztunk, és a termék szempontjából hosszabb távon ugyancsak érdekesek lehetnek.

– A napelemes rendszer vásárlását tervező fogyasztók számára az esztétikai szempont mellett kiemelt jelentőséggel bír az ár, a teljesítmény és a garancia kérdése is. E tekintetben, illetve a technológiai fejlődési potenciál tekintetében hogyan viszonyul egy napelemes tetőcserépből összerakott rendszer a nagytáblás napelemes rendszerekhez?

A teljesítményt illetően értelemszerűen tapasztalható egy minimális hatásfokbeli többlet a nagytáblás rendszerek javára. Úgy látjuk azonban, hogy a vásárlók számára ez egy viszonylag könnyen feláldozható szempont, amit azonnal hátrébb sorolnak, amikor az esztétika, illetve a garancia kerül szóba. Az esztétikai előnyöket nem kell magyaráznunk az ügyfeleknek. Arra legfeljebb akkor van szükség, ha a vevő például egy prospektusban vagy egy referenciaképen nem veszi észre, hogy mit is kell nézni az épületen. Ilyenkor szoktunk szembesülni azzal a bizonyos "hűha" érzéssel..

A garancia kétségkívül az egyik legfontosabb szempont. Ha ma valaki egy nagytáblás rendszert vásárol, akkor az nagy eséllyel a Távol-Keleten gyártott napelemekből áll össze. Egyrészt, az évek múltán várható teljesítménycsökkenés rendkívül nehezen érhető tetten, hiszen nem életszerű, hogy valaki tizenöt évvel a telepítést követően laboratóriumban méresse be napelemei teljesítményét. Másrészt, ha valakinek bármilyen problémája akad a termékkel, akkor vagy a kivitelező cégre van utalva, akik vagy kezelik a garanciális problémát vagy nem, vagy a jó néhány ezer kilométerre működő gyártóra, akivel szemben nem feltétlen kedvezőek a fogyasztói érdekérvényesítés esélyei. Tapasztalataink szerint a vásárlóknál sokat nyom a latban, és megnyugtatja őket, hogy a mi termékünk gyártója gyakorlatilag a szomszéd városban található, a garancia ügye pedig viszonylag egyszerűen megoldható és érvényesíthető.

Ami az árazást illeti, kerestük azt az árszínvonalat, ami képviseli a termék hozzáadott értékét, de általa megőrzi a mindenki számára elérhető tömegtermék mivoltát is. A nagytáblás rendszerek és a Terrán Generon bekerülési költsége közötti árkülönbség mértéke jelenleg új építés esetén, az ingatlan összberuházásához mérten kevesebb mint 1 százalék, de felújítás alkalmával sem éri el a 10 százalékot. Várakozásaink szerint a különbség a jövőben tovább csökkenhet, így – a fenti szempontokat is figyelembe véve – arra számítunk, hogy a pandémiás helyzet megszűnését követően fellendülés jön a napelemes tetőcserép keresletében, akár már 2021 második, harmadik negyedévétől.

Fontos kiemelni, hogy a napelemes tetőcserép telepítéséhez gyakorlatilag ugyanazok a támogatások vehetők igénybe, mint a nagytáblás rendszerekéhez, hiszen a pályázatokat általánosságban a napelemes beruházások finanszírozására alakították ki, nem behatárolva, hogy milyen típusú és formájú napelemekre is vonatkozik. Előfordult viszont, hogy a pályázatot befogadó ügyintéző nem tudta értelmezni a napelemes tetőcserép fogalmát, ami ugyanakkor csak átmenetileg akasztotta meg a folyamatot.

– Milyen főbb trendek jellemzik a piacot, mekkora például a konkurencia?

Alapvetően a nagytáblás rendszereket tartjuk versenytársainknak, mivel a különféle egyéb in roof megoldások, így az egyéb napelemes tetőcserepek eddig nem igazán tudtak szárba szökkenni. Ennek az ár mellett nyilván az imént említett technikai vonatkozások is okai lehetnek, és az is szerepet játszhat, hogy különböző szereplők más-más hangsúlyokat látnak az iparágban és a piacon.

Az iparág azonban továbbra is nagyon gyorsan és turbulensen fejlődik. A megújuló energia további térnyerése biztosra vehető, a szektor pedig egyre több területen egyre inkább kompromisszummentes megoldást kínál otthonunkban is, szín, dizájn, a megvalósítás módja, illetve számos egyéb szempont tekintetében. Folyamatosan nőnek a hatásfokok, az egységnyi területről kinyerhető teljesítmény, hátradőlni pedig nem szabad, mert azzal egyben a lehetőségek kiaknázásáról is lemondanánk. 

A szűkebb piacon, tetőcserép és tető szempontjából is jó néhány potenciálisan átütő erejű megoldás látszik már ma is. Önmagában az az újítás is nagy hatással járhat, ha a napelemes tetőcserép nem csak feketében lesz elérhető, hiszen ezáltal olyan fontos részpiacok is megnyílhatnak előtte, mint a kormányzati vagy egyházi tulajdonban lévő épületek szegmense, illetve ezek ilyen célra kihasználható tetőfelületei. A napelemet jelenleg az egyenes vágású tetőcserepeinkbe tudjuk beépíteni.

– Végül egy kötelező kérdés: hogyan érintette a járvány társaságukat, forgalmukat, azon belül is elsősorban a napelemes tetőcserepek keresletét?

A működésbeli bizonytalanság, a fokozott óvatosság jelentette plusz kihívások, tennivalók nálunk is jelentkeznek. A járvány sajnos minket sem kerül el, így nálunk is előfordulnak megbetegedések, ám most is mindent megteszünk annak érdekében, hogy működésünket biztosítani tudjuk. A járvány első hulláma alatt, tavasszal, egyik napról a másikra zökkenőmentesen sikerült átállnunk otthoni munkavégzésre, vagyis akkor is tovább tudtunk dolgozni, amikor ez az egész még igencsak megfoghatatlannak tűnt. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy az építőipar érdekes módon azon ágazatok közé tartozik, amelyeket a pandémia kevésbé viselt meg. Így van ez nálunk is, gyáraink gyakorlatilag teljes kapacitáson üzemelnek, terveinket eddig sikeresen teljesítettük, forgalom szempontjából tehát nincs probléma.

A kormány által a jövő évben indítandó otthonfelújítási program terve is bizakodással tölt el minket, hiszen az akár 3 millió forintos vissza nem térítendő összeggel támogatható tevékenységek körében a napelemes rendszerek telepítése is szerepel, amihez a meghatározott finanszírozási nagyságrend is megfelelő, azaz ekkora összegből megépíthető egy átlagos Generon rendszer. Pozitív várakozásainkat erősíti, hogy tapasztalataink szerint a tető többnyire a felújítandók listájának elején áll, vagyis az emberek számára a tető rendbetétele előbbre való, mint más, egyébként szintén indokolt teendők elvégeztetése, a tetőfelújítási piac pedig az utóbbi időszakban erősödést mutat az újépítésűvel szemben. Arra számítunk tehát, hogy az igénybe vevők között sokan a tetőre és napelemes tetőcserépre kívánják majd fordítani a támogatást, már csak azért is, mert a felújítás és a napelemes tetőcserép telepítése egy kalap alatt, egy munkamenetben megvalósítható.

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.