Innováció

Mutatjuk a világ első okos vitorlásruháját: a gyártás során a fenntarthatóság és a vízvédelem is külön hangsúlyt kapott

NRGreport | 2021.03.01. 12:42

Nobel-díjas csodaanyagra alapozta termékfejlesztését egy magyar csapat: grafénből terveztek, fejlesztettek és gyártottak le prémium sportruházatot Székesfehérváron.

A 878co ízig-vérig hazai fejlesztésű vitorlásruha-márka, melynek tervezése során nem csupán minden részletre gondosan figyeltek a szakemberek, de a teljes tervezési folyamatba bevonták magát a vitorlásközösséget is, hogy feltérképezzék a sportolók legfontosabb igényeit. Céljuk az volt, hogy termékükkel a professzionális vitorlázás eddig meg nem oldott problémáira kínáljanak megoldást. Méghozzá nem is akármilyen módon.

Vitorlásruha még soha nem volt ilyen ultrakönnyű

A grafén egy ultrakönnyű, mégis rugalmas, nyúlékony, tökéletesen vízálló és az acélnál is erősebb anyag, aminek az egyik fő tulajdonsága, hogy öt és húsz fokon is körülbelül ugyanolyan hőérzetet biztosít. A „csodaanyag” előállításárért az alkotók fizikai Nobel-díjat kaptak 2010-ben. Nemcsak maga az anyag különleges, hanem annak beszerzése és ruházati célokra elkészítése is. Eddig kevesen mertek belevágni.

A Papp István vezette 878 csapat azzal misszióval látott neki a vitorlásruházat kifejlesztéséhez, hogy végletekig ragaszkodtak az innovatív szemlélethez és az intelligens megoldások alkalmazásához. Céljuk is hasonlóképp ambiciózus: a globális vitorlásruhapiac akár két százalékát is szeretnék termékeikkel megszerezni.

Digitális innováció

Amellett, hogy a ruhák a 3D-s testszkennelésnek köszönhetően igény szerint tökéletesen testreszabhatók, az extra beépített digitális funkciók listája igen impresszív: van egy saját márkájú, un. On-Board-Unit (OBU), mely a hajó navigációs rendszeréhez csatlakoztathava, a kabátban elhelyezett digitális kijelzőre juttatja el a hajómotor adatait bluetooth kapcsolattal. A rendszer beállítását egy mobilapplikációval lehet könnyedén megoldani, melynek segítségével kiválasztható, hogy egy csapat számára melyik adatsor legyen beállítva a kabátjaikban elhelyezett kijelzőre. A különböző feladatokat ellátó csapattagok számára ráadásul különböző adatokat tud az edző vagy a csapatkapitány beállítani, így mindenki a neki legfontosabb információkhoz fér hozzá folyamatosan. 

Dizájn

Fenntarthatóság, digitális megoldások, sokéves termékfejlesztés és különleges gyártástechnológia: minden egyes cipzár, zseb és kapucnimegoldás egyedi kialakítású. Tervezéskor az is fontos szempont volt, hogy a ruházat nem csak minőségi kell hogy legyen, de dizájnja is legyen formabontó, különleges, azaz a ruha ne csupán a profi vitorlázók számára legyen praktikus és vonzó, hanem verseny előtt és után is igényes outfitként is működjön – akár a hobbisportolók számára is.

Környezettudatosság

A vállalat kiemelten törekszik a fenntarthatóságra. A ruhák elkészítéséhez kizárólag vegyszermentes és környezetbarát anyagokat használnak fel és fejlesztenek, emellett minimalizálják a vízhasználatot. Társadalmi szerepvállalásuk keretében a nyereség egy részét a víz és az óceán tisztítására irányuló kezdeményezésekre fordítják majd. Teljesen digitalizált és számítógéppel vezérelt gyártási kapacitásainak köszönhetően hulladékmentes vállalatként működnek.

A vitorlásruhák Székesfehérváron készülnek a vállalat saját, Európa legmodernebb gépeivel felszerelt gyárában.

Fotó: 878co

 

 

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.