Vállalatok

75 milliárdot meghaladó osztalékot fizet a MOL

NRGreport | 2021.04.19. 02:00

Rendhagyó formában, online keretek között lezajlott a MOL éves rendes közgyűlése: az igazgatóság döntött többek között az osztalékkifizetésről is. Nagy Márton, az MNB korábbi alelnöke, Dorkota Lajos, a MEKH egykori elnöke és Kaderják Péter volt energetikai államtitkár felügyelő bizottsági kinevezése mellett megújították Világi Oszkár igazgatósági és Ivan Miklos FB tagságát.

A MOL közleménye szerint az igazgatóság elfogadta a társaság 2020. évi anyavállalati és a 2020. évi konszolidált beszámolóját, és döntött arról is, hogy 75.875.000.000,-Ft osztalékot fizet 2021-ben a 2020. üzleti évre vonatkozóan. A saját részvényre eső osztalék az osztalékra jogosult részvényesek között, részvényeik arányában kerül kifizetésre.

Az Igazgatóság továbbá felhatalmazta a vállalatot saját részvény megszerzésére a következő 18 hónapra, hozzátéve, hogy a társaság tulajdonában lévő saját részvények együttes névértékének összege egy időpontban sem haladhatja meg a mindenkori alaptőke 25 százalékát.

Az új kinevezések értelmében három taggal bővült a MOL Felügyelő Bizottsága 2021. május 1-től 2026. április 30-ig tartó hatállyal, így csatlakozik:

– Nagy Márton, az MNB korábbi alelnöke, jelenlegi miniszterelnöki megbízott;

– Kaderják Péter volt energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár;

– Dorkota Lajos, a MEKH előző hét éves ciklusának elnöke.

A MOL 2021 februárjában jelentette be, hogy frissíti a 2016-ban meghirdetett 2030 stratégiáját, melynek értelmében nagyobb fókuszt kapnak a fenntarthatósági célok, és bekerültek hosszabb távú, a 2030 utáni időszakra vonatkozó jövőképpel, valamint távlati tervekkel foglalkozó kitűzések is. A MOL Elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt akkor a befektetőket is megnyugtatta az átalakítások jövedelmezőségéről:

„A fenntarthatóság és a jövedelmezőség nem egymást kizáró szempontok; egyszerre kell teljesülniük. Nem mondhatjuk el magunkról, hogy fenntarthatóan működünk anélkül, hogy bevételt és jövedelmet generálnánk, és nem lehetünk nyereségesek a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele nélkül; ezeknek kéz a kézben kell járniuk.”

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.