Mobilitás

Termeléskiesés, leállt gyártósorok: a járvány lehúzta a magyarországi Mercedes-Benz eredményeit

NRGreport | 2021.06.01. 03:00

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly 3,4 milliárd euró árbevételt ért el az előző évi 3,6 milliárd euró után, az adózás előtti 41,6 millió euró nyereség elmaradt a 2019. évi 97,8 millió eurótól – közölte a társaság Budapesti Értéktőzsdén közzétett 2020 éves beszámolóját az MTI.

A koronavírus miatti termeléskiesésnek, illetve a korábbi gyártósorok kivezetésének, és a megnövekedett finanszírozási költségeknek tulajdonítható a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavalyi adózás előtti nyereségének 56 millió euróval való csökkenése. Mivel a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása, illetve munkavállalóik egészségének védelme érdekében 2020. március 20-tól a kecskeméti gyárban megszakították a termelést, a 2020-ra tervezett árbevétel az év első két hónapjában a tervezettnek megfelelően alakult, márciusban azonban már kisebb elmaradás volt tapasztalható a felfüggesztett termelés miatt. Április végétől a gyártást fokozatosan újraindították, ezért augusztusra a gyár visszatért a normál működéshez.

Mindezek ellenére a kecskeméti Mercedes-Benz gyár működése 2020-ban is sikeresnek volt mondható, hiszen tavaly több mint 160 000 személygépkocsi készült el ott. Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk, tavaly a Mercedes-Benz AG elektromos offenzívájának részeként fontos döntést hozott: a kecskeméti gyár fogja elsőként megkezdeni Magyarországon a tisztán elektromos hajtású autók gyártását, a sorozatgyártás megkezdésének tervezett időpontja 2021 negyedik negyedéve. A Mercedes elkötelezett amellett, hogy kevesebb, mint 20 éven belül egy szén-dioxid-semleges flottát alakítson ki. A tervek szerint 2027-ben az értékesítések felét elektromos modelleknek kell kitenniük, mielőtt tisztán elektromos autómárkává fejlődne a márka 2030-ra.

Beszámoltak továbbá arról is, hogy a társaság tavaly az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetett likviditásának stabilitására, és a jövőbeni pénzáramok részletes tervezésére. Finanszírozásai között megjelent egy új forma, a kötvénykibocsátás, amely a Növekedési kötvényprogramban, forint alapon valósult meg.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.