Mobilitás

Négy kerékről két kerékre: elöregedő autójukat cserélhetik elektromos kerékpárra a franciák

NRGreport | 2021.06.02. 12:00

A francia kormány 2500 euróval, vagyis körülbelül 866 ezer forinttal támogatná azon állampolgárait, akik a régi autójukat lecserélnék elektromos kerékpárra.

A világon elsőként

A történelmi javaslatot már az országgyűlésen előzetes szavazással jóvá is hagyták. Így ez az intézkedés részévé vált a francia klímaügyi stratégiának, mely az Európai Uniós célokkal összhangban 2030-ra 40 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

A Francia Kerékpárhasználók Szövetsége (FUB) a Reutersnek elmondta, hogy ha véglegesen is elfogadják a javaslatot, akkor Franciaország lesz az első olyan ország, ahol ilyen cserét kínáltak fel az állampolgároknak – mindezt annak érdekében, hogy csökkentsék az utakon közlekedő autók számát, különösen azokét, amelyek több károsanyag-kibocsátást okoznak. A kezdeményezést üdvözölték a zöld érdekképviseleti csoportok is, akik főként a kerékpárokban látják a gépjárművek kibocsátása elleni küzdelem egyik fő megoldását.

E-mobilitásban a jövő

Hazánkban is számos e-mobilitást ösztönző bejelentést tettek közzé az utóbbi időszakban: ahogy arról már korábban beszámoltunk, világoszöld alapszínű rendszámot kapnak augusztustól a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok. Így ezek a környezetkímélő járművek üzemeltetői a hatályos előírások alapján többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek. Illetve 2021. június 14. és 2021. július 2. között újra lehet pályázni új, tisztán elektromos személygépkocsik megvásárlására, valamint lízing keretében elektromos gépjárművek beszerzésére való támogatására 3 milliárd forintos keretösszeggel.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.