Vállalatok

Beszáll a Vitol Oroszország egyik legnagyobb olajprojektjébe

NRGreport | 2021.06.10. 14:18

Az orosz Rosneft megállapodást írt alá a Vostok Oil óriási olajtermelő projekt 5% -os részesedésének eladásáról. A vevő a Vitol és a Mercantile & Maritime commodity trading cégekből álló konzorcium – jelentette be a Rosneft.

A Vostok Oil, amelyben a Trafigura már 10% -os részesedéssel rendelkezik, Oroszország egyik legnagyobb olajprojektje.

A Rosneft szinte napra pont 3 hónappal ezelőtt adta el déli Stavropolneftegaz-t, az Ingushneft-et és a Dagneft-t a Cen Geo-nak, azért, hogy a Vostok Oil-ra koncentrálhasson.

Az ügylet várhatóan lezárul, miután a felek megkapják a szükséges szabályozási és vállalati jóváhagyásokat.

fotó: Vostok Oil

A Rosneft már több partnerrel is leült egyeztetni, köztük kínai és indiai kereskedőkkel és vállalatokkal, majd a napokban megkezdték a találkozókat a Vostok Oil külföldi vállalkozóival és beszállítóival is.

A commodity trading vállalatok általában kerülik a közvetlen beruházásokat a termelésbe, de a Rosneft-üzlet vonzó lehet, mivel hozzáférést nyújthat számukra a növekvő ázsiai piac hosszú távú fő ellátási forrásához.

A Vitol az elmúlt években némileg csökkentette a Rosneft termékek kereskedelmét, így ez az új megállapodás most jó kiindulópont lehet partneri jövőbeli fejlődéséhez – mondta el egy orosz olajpiaci kereskedő.

A Mercantile & Maritime az elmúlt néhány évben a Rosneft olajipari termékeinek egyik vevője volt, miközben a társaság érdeklődést mutatott az orosz nyersolaj kereskedelme iránt is – mondta egy másik kereskedő.

A Rosneft a projekt forrásait 6,2 milliárd tonna (45 milliárd hordó) olajra becsüli, továbbá három repülőtér, két tengeri terminál, egy vasút, és mintegy 50 hajó és létesítmény megépítését tervezi 3600 megawatt energia előállítására.

A Vostok Oil projekt értéke a Rosneft szerint 70–150 milliárd dollár körül lehet.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.